Pluimveeweb: Nieuwe vogelgriep besmettingen bij wilde vogels in Belgiƫ

27-03-2017

Er zijn afgelopen donderdag 23 maart nieuwe besmettingen met het hoogpathogene H5N8-vogelgriepvirus vastgesteld bij drie wilde vogels België.

Dat maakte het FAVV, de Belgische NVWA, vrijdag 24 maart bekend. De wilde vogels stierven in een vogelopvangcentrum in Ottignies, dat in het midden van België, 30 kilometer ten zuidoosten van Brussel ligt. Het gaat om een waterhoen die op 22 februari is gevonden in Hoeilaart, een wilde eend gevonden in Ottignies op 13 maart en een buizerd gevonden in Corroy-le-Grand op 14 maart. Alle drie plaatsen liggen in de buurt van Ottignies. De wilde eend en buizerd stierven half maart, de waterhoen begin maart.

Het vogelopvangcentrum in Ottignies is geïsoleerd en er zijn monsters genomen om na te gaan of nog andere dieren besmet zijn. Daarnaast wordt bekeken hoe het vogelopvangcentrum vogelgriepvrij gemaakt worden.

Aangezien het ook hier om wilde vogels gaat, worden er geen bijkomende, algemene maatregelen opgelegd. „Deze vondst wijzigt evenmin iets aan de eerdere risico-evaluatie. Ze bevestigt enkel nogmaals dat er nog steeds virus circuleert in de wilde vogels en dat de verplichte voorzorgsmaatregelen (afschermen, binnen voederen, bioveiligheid bij alle activiteiten op het bedrijf) nog steeds strikt moeten toegepast worden”, schrijft het FAVV.

Kaart

Op deze kaart zijn de besmettingen te zien van de laatste vier weken voor wat betreft pluimvee en gevangen gehouden vogels en op deze kaart voor wat betreft wilde vogels. Ook de overzichtstabel werd bijgewerkt door het FAVV.

Tekst:Tom Schotman & Pluimvee Actueel

 
 

Inloggen op de ledenportal