Pluimveeweb: Hogan overweegt 12-wekenregeling op termijn te herzien

28-03-2017

EU-commissaris voor Landbouw Phil Hogan overweegt de 12- wekenregeling voor vrije- uitloopeieren in de toekomst te wijzigen vanwege de aanhoudende vogelgriep van nu.

Dat heeft hij maandag 27 maart laten weten in reactie op een verzoek dat CDA-Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik en haar Duitse CDU-collega Reimer Boege hem hadden gestuurd.

Leghennenhouders met vrije uitloop hennen mogen hun eieren niet langer als ‘vrije uitloop ei’ verkopen als hun hennen 12 weken of langer zijn opgehokt wegens vogelgriep. Dit kost de vrije uitloop leghennenhouders veel geld. „Samen met de sector moet er een passende oplossing worden gevonden,” stelt Schreijer-Pierik.

Situatie onhoudbaar

EU-commissaris Hogan zegt bereid te zijn om de huidige marketingstandaarden voor vrije- uitloopeieren opnieuw te willen bekijken. Op basis van zijn bevindingen wil hij bepalen of een wijziging ook daadwerkelijk nodig is. „Als er in de toekomst wederom langdurige uitbraken van de vogelgriep zijn zoals nu, moeten we de 12-wekenregeling wellicht aanpassen,” zegt de EU-commissaris.

Volgens Schreijer-Pierik is de huidige situatie onhoudbaar. Wijziging van de regels is dringend nodig. „Het is een goede zaak dat de EU-commissaris bereid is om de regels tegen het licht te houden. Producenten van vrije- uitloopeieren worden nu onevenredig hard getroffen door Europese regels.” Schreijer-Pierik wil daarom meer flexibiliteit voor eierproducenten.

Tekst:Tom Schotman

 
 

Inloggen op de ledenportal