Boerderij: Ophokplicht blijft voorlopig gehandhaafd

29-03-2017

De ophokplicht voor pluimvee in verband met dreigende vogelgriep blijft voorlopig van kracht. Dat heeft staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) besloten.

Het risico op insleep van vogelgriep is volgens deskundigen nauwelijks veranderd ten opzichte van begin maart. Op 20 en 23 maart zijn nog besmettingen gemeld bij hobbypluimvee in Woerdense Verlaat (Zuid-Holland) en De Wijk (Drenthe). Ook zijn er de laatste twee weken in Nederland nog dode wilde watervogels gevonden, die besmet waren met het vogelgriepvirus. In het Duitse landkreis Cloppenburg zijn de afgelopen twee weken nog elf besmette kalkoenbedrijven gemeld.

Compensatie voor het langer ophokken
Van Dam is in Brussel in overleg over het aanpassen van de regels rondom verkoop van eieren van vrije-uitloopkippen die opgehokt zijn. Wanneer deze dieren langer dan twaalf weken zijn opgehokt, moeten de eieren op dit moment als (goedkopere) scharreleieren worden verkocht. Van Dam zegt zich tot het uiterste in te spannen om tot een oplossing te komen. Hij denkt hierbij aan compensatie voor het langer ophokken van pluimvee door extra welzijnsmaatregelen te nemen, zoals het aanbieden van extra afleidingsmateriaal, daglicht en het verplichten van overdekte uitloop met frisse lucht.

Uitleg twaalf wekeneis niet langer houdbaar
Van Dam laat tevens weten dat de Nederlandse uitleg van de twaalf wekeneis niet langer houdbaar is. Daarom zal de Nederlandse Controle Autoriteit Eieren (NCAE) vanaf 6 april alle eieren van vrije-uitloopbedrijven afwaarderen.

 
 

Inloggen op de ledenportal