Boerderij: Goede vraag stuwt prijs eieren

31-03-2017

De eierprijzen trekken de stijgende lijn van de voorbije periode ook deze week door. De NOP-richtprijs voor bruine scharreleieren in de klasse 62/63 gram stijgt met 25 cent naar € 7,16 per 100 stuks.

De prijs staat nu 52 cent boven het prijsniveau van exact een jaar terug.

De eiermarkt is al een aantal weken in de ban van Pasen. De bestellingen met het oog op deze feestdagen worden week na week iets groter. Ook deze week was de vraag naar scharreleieren goed. De retail neemt veel eieren af. Het aanbod is volgens handelaren niet eens heel erg krap.

Waar de retail zich nadrukkelijk meldt in de markt, is het de industrie die het in deze weken juist wat laat afweten. Die bestelt alleen het broodnodige. De verwachting is dat de industrie na Pasen pas weer wat meer eieren zal vragen. De export van eieren naar derde landen is stroef. De hogere prijs in de EU en concurrentie uit Oekraïne en de Verenigde Staten loopt de handel voor de voeten.

Het niveau van de eierprijs kan de komende weken nog weer iets omhoog. In de week voor Pasen zal de vraag echter wat teruglopen, omdat de meeste bestellingen voor Pasen zijn gedaan.

Prognose: prijs stijgt.

Dit is de laatste keer dat de NOP-richtprijs voor scharreleieren wordt vermeld. Gedurende één jaar zijn de NOP- en de NOP2.0-richtprijs naast elkaar gepubliceerd. Vanaf volgende week wordt alleen nog de NOP2.0 gepubliceerd, waarbij de richtprijs voor kooi-eieren ongewijzigd is ten opzichte van de NOP-richtprijs.

 
 

Inloggen op de ledenportal