Pluimveeweb: 'Let op bij correctie toeslag NOP 2.0'

04-04-2017

Leghennenhouders moeten opletten bij de correctie toeslag van de NOP 2.0 prijsnotering voor eieren. Daarvoor waarschuwt iStep.

De afgelopen week kreeg het bestuur van iStep vragen van leghennenhouders hoe ze met de nieuwe notering om moeten gaan. „Dit is in principe een zaak van afstemmen met zijn of haar afnemer. Daar zal een leghennenhouder het met zijn of haar afnemer zelf over eens moeten worden”, zegt secretaris Fred de Jongh van iSTEP.

„Het afgelopen jaar konden leghennenhouders zien hoe hun huidige prijsafspraken zich hebben verhouden tot NOP 2.0. iStep heeft voor de verschillende gewichtsklassen de verschillen tussen de NOP- en de NOP 2.0-notering bijgehouden. Dit kan voor een leghennenhouder wellicht een richtlijn vormen. Het is alleen de vraag of je moet kijken naar de verschillen over het hele jaar. Mogelijk dat een leghennenhouder gewoon op basis van de laatste week een nieuwe toeslag bepaalt in overleg met zijn of haar afnemer”, vertelt de Jongh.

‘Let op bij correctie toeslag’

„Als je op basis van dit gemiddelde de toeslag zou gaan corrigeren, zou een pluimveehouder met bruine hennen er op basis van week 13 slecht uitkomen. Stel dat deze pluimveehouder op eieren levert van 60-61 gram op basis van NOP + 50. In dit geval krijgt hij op basis van de ‘oude’ NOP dus 7,49 euro uitbetaald.”

„Als er zou worden gecorrigeerd op basis van een gemiddelde (zoals we in de praktijk al voorstellen tegenkomen) zou hij dus 7,42 euro uitbetaald krijgen op basis van NOP 2.0. Dit scheelt een pluimveehouder meer dan 0,20 euro per hen per jaar. Dat een pluimveehouder de afgelopen tijd teveel heeft gekregen klinkt ook niet erg aannemelijk, want meestal zijn de afnemers er wel als de kippen bij om de prijs aan te passen als dit nodig mocht zijn.”

‘Houdt transacties in de gaten’

Indien een leghennenhouder op basis van een vaste prijsafspraak de eieren afzet, dan hoeft er nog niet meteen veel te veranderen, volgens de Jongh. Anders ligt dit wanneer hij een afspraak heeft op basis van de NOP-notering.

In elk geval is het raadzaam om in de komende weken de transacties in het prijsinformatiesysteem in de gaten te houden. „Nieuwe transacties melden geeft voor iedere deelnemer een scherper beeld wat er in de markt gebeurd. Hiermee kun je voorkomen dat je jezelf en je collega’s in de onderhandelingen te kort doet”, stelt de Jongh.

Bekijk de grafiek waarin het verschil tussen de NOP en NOP 2.0 eierprijzen het afgelopen jaar zichtbaar zijn op de website van iStep.

Tekst:Tom Schotman

 
 

Inloggen op de ledenportal