Pluimveeweb: Belgiƫ verlengt ophokplicht tot 19 april

07-04-2017

In België is de ophokplicht voor bedrijfsmatig gehouden pluimvee tot 19 april verlengd.

Dat besliste Federaal landbouwminister Willy Borsus vrijdag 7 april. „Hoewel het H5N8-virus nu beduidend minder circuleert, is het nog te vroeg is om de ophokplicht voor bedrijfsmatig gehouden pluimvee op te heffen”, legt Borsus uit.

Wanneer er geen nieuwe besmettingen meer opduiken in een cirkel van 150 kilometer rond België, dan hoeven de kippen vanaf 20 april niet meer binnen gehouden te worden, schrijft het Vlaams infocentrum land- en tuinbouw.

Frankrijk zwaar getroffen

In België brak het virus nog op geen enkel pluimveebedrijf uit het afgelopen half jaar. Maar in het zuidwesten van Frankrijk worden de producenten van foie gras zwaar getroffen worden door vogelgriep. Het ministerie van Landbouw heeft er opnieuw een verplichte sanitaire leegstand van zes weken aangekondigd.

In die periode moeten alle bedrijven gereinigd en ontsmet worden in een ultieme poging om verlost te geraken van het virus. Inmiddels zijn meer dan vier miljoen eenden en kippen geruimd. Het aantal besmettingen op eenden- en andere pluimveebedrijven stijgt naar de 500.

Tekst:Tom Schotman & Vlaams infocentrum land- en tuinbouw

 
 

Inloggen op de ledenportal