Pluimveeweb: NVP: reserveer alvast voor heffing diergezondheidsfonds

11-04-2017

De Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP) adviseert pluimveehouders om alvast geld te reserveren voor de heffing van het Diergezondheidsfonds die volgend jaar fors omhoog gaat omdat er een tekort is van ongeveer 9 miljoen euro door de bestrijdingskosten van vogelgriep.

„Bij het opheffen van het Productschap voor Pluimvee is het heffen en innen van de Diergezondheidsfonds (DGF-heffingen) een overheidstaak geworden. De tarieven stonden daarbij voor drie jaar vast. Naar beneden bijstellen van heffingen kan wel, maar verhogen kan wettelijk gezien niet”, schrijft de NVP.

Om naar de toekomst toe begrote en werkelijke kosten beter in overeenstemming te kunnen krijgen, wordt de zogeheten gezondheids- en welzijnswet voor dieren aangepast. Dan kunnen jaarlijks de tarieven opnieuw worden vastgesteld en worden geen grote tekorten meer opgebouwd.

Tekorten wegwerken

„De sector moet echter de komende jaren nog tekorten wegwerken uit 2015, 2016 en 2017. De kosten voor bestrijding van de hoogpathogene vogelgriep in 2016 zijn betaald in 2017 en vormen daarmee een tekort van naar schatting 9 miljoen euro. De sectorreserve biedt geen oplossing, omdat deze nagenoeg gebruikt is voor de bestrijding van de hoogpathogene vogelgriepuitbraken in 2014.”

„Het gevolg is dat pluimveehouders vanaf 2018 rekening moeten houden met aanzienlijk hogere DGF-heffingen, omdat pas vanaf dan de tarieven kunnen worden aangepast. Binnenkort worden voorbeeldberekeningen gepubliceerd”, aldus de NVP.

Tekst:Tom Schotman & NVP

 
 

Inloggen op de ledenportal