Pluimveeweb: Schippers krijgt 300 pleidooien voor een Ministerie van Voedsel

12-04-2017

Er moet een Ministerie van Voedsel en Landschap komen. Fruitteler Wessel van Olst overhandigde meer dan driehonderd brieven met dat verzoek aan Edith Schippers, de formateur voor een nieuwe regering.

Van Olst, fruitteler in Ressen (Gelderland) en bestuurslid bij LTO Noord, overhandigde de brieven dinsdag 11 april om 13.30, vlak voordat Schippers de onderhandelingszaal voor de kabinetsformatie inging.

LTO heeft de afgelopen twee weken boeren en tuinders opgeroepen om een aanbevelingsbrief voor een minister van Voedsel en Landschap te sturen. Ruim driehonderd boeren hebben hieraan gevolg gegeven. De organisatie pleit al enige tijd voor een dergelijk ministerie, onder meer vanwege het grote belang dat de agrarische sector speelt bij de economie, voedselveiligheid en milieu.

Belang van de landbouw

In de brief die hij zelf heeft geschreven legt Van Olst de nadruk op het belang van Nederlandse boeren voor de economie (“Realiseert u zich dat tien procent van de beroepsbevolking bij een agrarisch (gelieerd) bedrijf werkt?”) en duurzaamheid (“Dat zo’n veertig procent van alle duurzaam opgewekte energie in Nederland afkomstig is van een boerenerf of kas?”). Hij benadrukte ook de rol van de landbouw in het produceren van hoogwaardig, betaalbaar en veilig voedsel en in het landschapsbeheer.

Naast Schippers waren ook Kamerleden aanwezig van de partijen die nu formatiegesprekken voeren. Aan hen vertelde Van Olst er niet enkel te staan voor de driehonderd briefschrijvers. “Ik sta hier voor heel agrarisch Nederland. Betrokkenheid begint hier, vandaag en op deze plek met als doel een bewindspersoon die kan leunen op agrarische ervaring, boerenverstand en passie. Een minister die net als ons de verbinding zoekt. Want was het niet het woord ‘verbinding’ dat de verkiezingscampagne domineerde? Wij zoeken de verbinding met u, vandaag!”

Tekst:Wim van Gruisen

 
 

Inloggen op de ledenportal