Boerderij: Lidl gaat haantjes van legrassen verkopen

14-04-2017

Lidl gaat als eerste supermarkt vlees van haantjes van legrassen verkopen.

Het gaat om vlees van de broertjes van de hennetjes die vanaf oktober eieren gaan leggen in de Kipster-stal. Dit is een nieuw ontworpen stal, waarvan de bouw volgende week start in Venray (Limburg). Kipster presenteert zich als de modernste boerderij voor legkippen ter wereld en als de meest dier-, mens- en milieuvriendelijkste.

Haantjes legrassen groeien langzaam
Normaliter worden de haantjes van legrassen direct na de geboorte op de broederij gedood via vergassing. Het is economisch niet rendabel deze dieren te mesten, want ze groeien erg langzaam. De gedode haankuikens gaan meestal weg voor diervoer (bij voorbeeld voor dierentuindieren). Jaarlijks treft dit zo’n 40 miljoen haantjes. Nu gaat Lidl dus de het vlees van de broertjes van de Kipster-hennetjes verkopen.

Dat betreft zo’n 24.000 haantjes, ongeveer even veel als het aantal hennetjes van het legras Dekalb Wit dat half september in de Kipster-stal komt. Deze haantjes worden in een ‘normale’ vleeskuikenstal grootgebracht, met een lagere bezetting per vierkante meter dan reguliere vleeskuikens. Volgens Wakker Dier duurt de mestperiode ongeveer 15 weken en groeien de haantjes 20 gram per dag. Het haantjesvlees is duurder dan gangbaar kippenvlees.

Nadat deze lichting ‘Kipster-haantjes’ is verkocht, duurt het bijna 1,5 jaar eer de volgende lichting in de schappen ligt, want pas dan komt er weer een nieuwe ronde leghennen in de Kipster-stal. Voor die volgende ronde Kipster-haantjes wordt een stal met uitloop gezocht, zodat het vlees met 1 ster van het Beter Leven keurmerk kan worden verkocht.

Wakker Dier komt met radiospotjes
Wakker Dier gaat aan deze doorbraak – verkoop van vlees van haantjes van legrassen in een supermarkt – in oktober aandacht besteden in radiosportjes. Dan liggen Kipster-haantjesvlees en Kipster-eieren in de Lidl-winkels. Wakker Dier zond eerder positieve radiosportjes uit toen Albert Heijn het Rondeel-ei introduceerde en toen Plus-supermarkt aankondigde uitsluitend nog eieren van uitloopkippen te gaan verkopen.

 
 

Inloggen op de ledenportal