Pluimveeweb: Kwetters bouwt om van scharrel naar bio

18-04-2017

Eierhandelaar Kwetters heeft haar vorig jaar aangekochte leghennenbedrijf in het Brabantse Standdaarbuiten van scharrel en vrije uitloop naar biologisch omgebouwd.

Donderdag 13 april opende burgermeester Jac Klijs van de gemeente Moerdijk het omgebouwde leghennenbedrijf. Voor de verbouwing werden er in één stal 25.000 scharrelhennen en in één stal 27.500 vrije uitloophennen gehouden. Nu kan Kwetters en 28.000 biologische hennen huisvesten.

„Het rendement met biologische hennen is beter dan met scharrelhennen en vrije uitloophennen. Wij verwachten dat dit in de toekomst ook zo blijft”, noemt Jan van Esch van Kwetters de belangrijkste reden voor de verbouw.

Drie kanten Wintergarten

Kwetters bouwde aan drie kanten van iedere stal een Wintergarten. Ook aan de achterkant. „Zo denken we hygiënischer te kunnen werken. Ook willen we hiermee tegemoet komen aan het dierenwelzijn van de hennen”, verklaart Van Esch.

Kwetters liet de uitloop compleet draineren zodat de kans kleiner wordt dat er waterplassen in de uitloop komen te staan. Ook is de eerste 20 meter van de uitloop vanaf de stal voorzien van zeeschelpengrit. „Zo nemen de hennen minder vuil van buiten mee in de stallen”, licht Van Esch toe.

‘Brabant moet meer doen’

„Ons bedrijf in Standdaarbuiten is pas het tiende biologische leghennenbedrijf in Noord-Brabant. Circa 70 procent van de biologische leghennen zitten op de Veluwe”, zegt Van Esch. Volgens hem zou de provincie Noord-Brabant meer moeten doen voor alle bedrijven die om willen schakelen naar de biologische leghennenhouderij. „Hier liggen veel kansen voor leghennenhouders omdat de rendementen hoog zijn.”

De gemeente Moerdijk kent twee biologische leghennenbedrijven en is daarmee de meest biologische gemeente in heel Brabant. „Dat verwacht je niet van een industrie gemeente.” Burgermeester Klijs is trots op het biologische leghennenbedrijf in Standdaarbuiten. Ook steunt hij nieuwe initiatieven. Dat vertelde de burgermeester tijdens zijn speech bij opening van het bedrijf.

Medewerkers van eierhandelaar Kwetters en burgemeester Jac Klijs van de gemeente Moerdijk op het omgebouwde leghennenbedrijf van Kwetters in Standdaarbuiten.

De eerste 20 meter van de uitloop vanaf de stal is voorzien van zeeschelpengrit. „Zo nemen de hennen minder vuil van buiten mee in de stallen”, licht Van Esch toe.

Kwetters liet de uitloop compleet draineren zodat de kans kleiner wordt dat er waterplassen in de uitloop komen te staan.

Kwetters houdt witte hennen in beide stallen.

 

In de uitloop liggen pikblokken voor de hennen. „Dankzij pikblokken bieden we de hennen afleiding. Zo willen we pikkerij voorkomen", verklaart Van Esch.

 

Tekst:Tom Schotman

 
 

Inloggen op de ledenportal