Pluimveeweb: Bouw Kipster leghennenstal gestart

20-04-2017

De bouw van de nieuwe Kipster leghennenstal in het Limburgse Oirlo is woensdag 19 april officieel gestart.

De innovatieve Kipster stal voor 24.000 leghennen is bedacht door vier ondernemers, waaronder Ruud Zanders en Styn Claessens. Ze ontwikkelden hun zogeheten Kipster stalconcept in samenspraak met de Dierenbescherming, volgens de criteria van 3 sterren in het Beter Leven Keurmerk.

De stal krijgt een lichtdoorlatende binnentuin, met aan beide kanten daarvan nachtverblijven met volière-inrichting. Aan beide buitenkanten is een bosrand afgeschermd met windbreekgaas. „Dankzij tal van innovaties, maar ook door boerenslimheid is Kipster de meest dier-, mens- en milieuvriendelijke stal voor leghennen te wereld”, zegt directeur Ruud Zanders van Kipster. De initiatiefnemers hebben de ambitie om met dit innovatieve concept de wereld te veroveren.

Eieren verkrijgbaar bij Lidl

De Limburgse Gedeputeerde van Landbouw, Hubert Mackus stortte het eerste beton als officiële starthandeling van de bouw van de Kipster aan de Wusterweg in Oirlo. Dit gebeurde in de aanwezigheid van onder meer twee wethouders van de gemeente Venray, diverse mensen van supermarktketen Lidl en van de Nederlandse Dierenbescherming.

De initiatiefnemers willen 15 september de stal openen. Vanaf oktober zijn de eerste eieren van de 24.000 witte hennen verkrijgbaar bij Lidl.

 

Tekst:Tom Schotman

 
 

Inloggen op de ledenportal