Pluimveeweb: Opluchting na opheffing ophokplicht

20-04-2017

Zowel leghennenhouders als NVP-voorzitter Hennie de Haan en LTO/NOP-voorzitter Eric Hubers zijn opgelucht dat de ophokplicht woensdag 19 april is opgeheven.

„Ik ben opgelucht dat de ophokplicht is opgeheven en de kippen nu weer naar buiten mogen. Daardoor krijgen vrije uitloop leghennenhouders weer een normale prijs voor hun eieren”, zegt NVP-voorzitter Hennie de Haan.

De NVP-voorzitter vindt niet dat de ophokplicht eerder opgeheven had moeten worden. „Ik vind het logisch dat Van Dam de deskundigengroep dierziekten volgt in deze, die zijn erin gespecialiseerd. De verplichte ophokplicht heeft de 190 vrije uitloop leghennenhouders veel geld gekost. Maar stel dat de ophokplicht eerder was opgeheven en er dan een uitbraak van vogelgriep had plaatsgevonden, dan waren den kosten voor de sector veel hoger geweest”, motiveert De Haan. Hubers is het eens met de Haan. „Eerder opheffen van de ophokplicht was veterinair niet verantwoord geweest”, zegt Hubers.
 
Op Twitter reageren diverse leghennenhouders ook opgelucht nu de ophokplicht na maanden eindelijk is opgeheven. „Ze mogen alvast even naar buiten, als het donker wordt komen ze vanzelf weer binnen #blijeboer”, reageert vrije uitloop leghennenhouder Gina van Elten uit Barneveld op Twitter. „Het is feest voor de kippen ze mogen eindelijk weer naar buiten”, schrijft De Lankerenhof‏ op Twitter. „Het was financieel een bittere pil. Maar we kunnen weer de goede kant op”, zegt vrije uitloop leghennenhouder Bertus van de Heg uit Lunteren tegen de NOS.

Tekst:Tom Schotman

 
 

Inloggen op de ledenportal