Pluimveeweb: Belgiƫ heft ophokplicht op

19-04-2017

België heft vanaf donderdag 20 april de ophokplicht voor bedrijfsmatig gehouden pluimvee op.

De afgelopen weken zijn er geen nieuwe besmettingen met het H5N8-vogelgriepvirus meer vastgesteld in België en in een straal van 250 kilometer rondom het land. Dit duidt erop dat dit hoogpathogene virus hier waarschijnlijk niet meer aanwezig is in wilde vogels. Het risico op besmetting in België is daardoor klein geworden, waardoor alle in november vorig jaar genomen bijkomende preventieve maatregelen voor vogelgriep kunnen worden opgeheven, meldt belangenbehartiger Boerenbond.

Vijf besmettingen

In België werden in februari en maart vijf besmettingen met het H5N8-vogelgriepvirus vastgesteld: één bij een hobbyhouder van siervogels in Lebbeke en vier bij wilde vogels in Oud-Heverlee, Huldenberg, Stokkem-Dilsen en Ottignies.

In de hele Europese Unie zijn sinds november 2016 meer dan 1100 besmettingen op pluimveehouderijen, hobbyhouderijen en in dierparken vastgesteld. Daarnaast stierven duizenden wilde vogels na een besmetting met dit voor de meeste vogels erg agressieve virus. Er zijn op dit ogenblik nog enkele probleemgebieden elders in Europa, maar deze vormen geen onmiddellijk risico voor Belgisch pluimvee en vogels in het land.

Vanaf woensdag 20 april gelden in België nog enkel de gebruikelijke preventieve maatregelen om insleep van vogelgriep te vermijden. Deze voorzorgsmaatregelen, evenals de regels die het hele jaar door van kracht zijn bij verzamelingen en openbare markten met pluimvee en vogels, zijn op de website van het FAVV te vinden.

Tekst:Tom Schotman & Boerenbond

 
 

Inloggen op de ledenportal