Boerderij: Prijsval na Pasen blijft niet uit in eiermarkt

21-04-2017

De eierprijzen hebben het traditioneel moeilijk in de weken na Pasen.

Dat is dit jaar niet anders. De NOP2.0-richtprijs voor bruine scharreleieren in de klasse 62/63 gram zakt met 42 cent naar € 7,61 per 100 stuks. De notering voor kooi-eieren daalt met 39 cent naar € 5,57 per 100 stuks.

Weser-Emsprijs
Handelaren zetten echter hun vraagtekens bij omvang van de prijsdaling. De daling is ingegeven door de flinke terugval van de Weser-Emsnotering. De Weser-Emsprijs voor bruine scharreleieren met de maat M zakte met 95 cent terug naar € 8,20 per 100 stuks. Een daling van meer dan 10%.

Lege pakstations
De vraag naar eieren in Nederland was, voor de tijd van het jaar, echter goed en verschillende pakstations zijn leeg, hoewel ze aan het begin van de week nog zijn bevoorraad. Hoewel wel wat minder werd betaald voor de eieren, zien handelaren een daling van meer dan 40 cent als overdreven.

Moeizame export derde landen
De industrie meldt zich, in tegenstelling tot in de voorbije weken, wat meer in de markt. Er worden meer bestellingen gedaan. De export van eieren naar derde landen blijft een zeer moeizaam verhaal. De concurrentie van goedkopere eieren uit de Verenigde Staten en Oekraïne blijft exporteurs voor de voeten lopen.

Einde ophokplicht
Nu binnenkort weer vrije-uitloopeieren op de markt komen, zal het aanbod aan reguliere scharreleieren iets terugnemen. Veel effect zal dit echter niet hebben op de prijszetting voor de scharreleieren. Dat was toen vrije-uitloopeieren werden afgewaardeerd tot scharrelei ook niet het geval.

Prognose: prijs daalt.

 
 

Inloggen op de ledenportal