Pluimveeweb: Eerste Salland Boert en Eet bewust certificaat voor legpluimveebedrijf

25-04-2017

CDA Tweede Kamer lid Maurits von Martels opende zondag 23 april het Salland Boer en Eet Bewust bord op het legpluimveebedrijf van familie Kieftenbeld in Raalte. Kieftenbeld is het eerste legpluimveebedrijf dat het certificaat van Salland Boert en Eet Bewust heeft mogen ontvangen.

Jolanda Kieftenbeld heeft samen met haar broer en vader een varkens- en pluimveebedrijf. Jolanda verzorgt het pluimveebedrijf met 3 stallen waarin ze 35.000 scharrelhennen houden. Het bedrijf deed mee aan de fietsroute die LTO Salland organiseerde langs zes agrarische bedrijven in Haarle op zondag 23 april.

Goede promotie
Ondanks de lage temperaturen bezochten ruim 750 bezoekers het legpluimveebedrijf van Jolanda Kieftenbeld. „We hebben ontzettend veel positieve reacties gehad. Veel mensen hebben nog echt het idee dat de kippen in kooitjes zitten. We lieten ze met overschoentjes over de ontsmettingsmat lopen en daarna konden ze in de nieuwe stal de kippen en het eieren verzamelen bekijken. Veel mensen kijken hun ogen uit”, zegt legpluimveehoudster en mmmEggie Jolanda. 

Salland Boert en Eet Bewust
Het project Salland Boert en Eet Bewust is 12 april officieel gestart. Vijftig agrarische bedrijven in Salland willen hiermee hun bedrijfsactiviteiten meer onder de aandacht van het publiek brengen. Doel is dat agrariërs het eerlijke verhaal vertellen en zo consumenten en boeren dichter bij elkaar brengen.

De deelnemers moeten voldoen aan eisen op het gebied van maatschappelijke verantwoordelijkheid, uitstraling bedrijf, energie, milieu, dierwelzijn, mest en diergezondheid bovengemiddeld presteren. Jolanda Kieftenbeld: „Ik vind het belangrijk om als bedrijf naar buiten te treden. Ieder kan dat op zijn eigen manier doen. Ik doe dat als mmmEggie en via bijvoorbeeld deze fietstocht. Harstikke leuk om te doen.”

Tweede Kamerlid
Maurits von Martels kwam, nadat hij thuis de koeien had gemolken, het bord onthullen en een kijkje nemen op het legpluimveebedrijf. Von Martels stond voor de Tweede Kamerverkiezingen 2017 op de 44e plaats van de CDA-kandidatenlijst. Hij behaalde voldoende voorkeurstemmen zodat hij nu Tweede Kamerlid lid is. Komende week bezoekt Martels diverse landbouwbedrijven met zijn Tour de Boer. Hij wil graag op de hoogte zijn van de diverse sectoren en tegen welke problemen agrarische ondernemers aanlopen.

Jolanda Kieftenbeld: „Hij heeft nu kennisgemaakt met de legpluimveehouderij en de mmmEggies. Het is belangrijk dat er meer boerenverstand in de Tweede Kamer komt. Dat is ook een doel van Salland Boert en Eet Bewust; verbinding boer, burger en politiek.”

Tekst:Monique van Loon

 
 

Inloggen op de ledenportal