Boerderij: Prijsdaling eieren zwakt iets af

28-04-2017

Na de prijsdaling van vorige week laten de eierprijzen ook deze week een daling zien. De prijs gaat echter wel een stuk minder hard achteruit.

De NOP2.0-richtprijs voor bruine scharreleieren in de klasse 62/63 gram zakt met 13 cent naar € 7,48 per 100 stuks. De notering voor 100 stuks kooi-eieren staat na een daling van 5 cent op € 5,52.

Ondanks de daling van de prijzen melden handelaren dat de eieren vlot worden verkocht. De vraag vanuit de retail is goed, terwijl ook de eierproductenindustrie zich wat meer op de markt meldt. De voorraden zijn beperkt bij de industrie, terwijl blijkbaar toch meer eieren nodig zijn. Het aanbod aan eieren is voldoende bij de huidige vraag. Van overschotten is geen sprake.

Rustige dagen helpen markt niet
De markt komt in wat rustiger vaarwater terecht na de piek voor Pasen. Het ontbreken van wat werkdagen helpt de markt echter niet. In een groot deel van Europa ligt de handel maandag 1 mei stil vanwege Dag van de Arbeid. Dat verstoort de markt enigszins. Handelaren zijn van mening dat een flinke terugval van de prijzen niet aan de orde is volgende week.

Handelaren zijn van mening dat een flinke terugval van de prijzen niet aan de orde is, volgende week.

Export eieren naar derde landen
De export van eieren naar derde landen is nog altijd stroef, al komt er hier en daar wel wat meer koopinteresse voor Europese eieren. De concurrentie vanuit de Verenigde Staten en Oekraïne blijft aanwezig.

Prognose: prijs daalt licht.

 
 

Inloggen op de ledenportal