Pluimveeweb: Video: arbeidsverlichting door buitennesteieren-kar

02-05-2017

Grond- en systeemeieren rapen en verzamelen is fysiek zwaar werk. Om daar verlichting in aan te brengen ontwikkelde leghennenhouder André Enting uit het Drentse Orvelte zijn buitennesteieren (BNE)-kar.

Deze eenvoudige kar op vier harde kruiwagenwielen, waarvan de voorste twee draaibaar, liet hij maken door zijn gazonmaaierspecialist omdat die in de handel niet verkrijgbaar was. Voorheen verzamelde Enting de eieren in emmers. Doordat het aantal te verzamelen eieren groter wordt in zijn stallen, bedacht hij deze smalle en wendbare kar. Die is eenvoudig vooruit te duwen en de eieren legt hij direct op trays.

Eventuele dode hennen legt hij op het onderste plateau. Om de kar in de stallen goed te kunnen gebruiken, zijn alle tussendeuren vrij scharnierbaar en is het onderste plankje van de deur vervangen door een rubberen strip die aan de deur vast zit.

Het is de eerste innovatie die de jury van de Innovatieprijs Leg nomineert en waar de bezoekers van het Pluimvee Symposium Leg op 17 mei op kunnen stemmen.

 

Tekst:Robert Ellenkamp

 
 

Inloggen op de ledenportal