Pluimveeweb: Vogelgriepbeperkingen versoepeld voor Europese pluimveehouders

04-05-2017

De bioveiligheidsmaatregelen die zijn opgesteld vanwege de vogelgriep zijn versoepeld voor pluimveehouders in het Verenigd Koninkrijk en Roemenië. Het gevaar voor vogelgriep is echter nog niet geweken.

De laatste week zijn er nog nieuwe vogelgriepuitbraken gemeld in Hongarije, Rusland en Zweden. In Finland is een besmetting bij wilde vogels vastgesteld.

Frans verbod op opzet van eenden en ganzen
In gemeentes in het Zuidwesten van Frankrijk waar het overgrote deel van de hoogpathogene vogelgriepuitbraken waren, is het tot 28 mei verboden om eenden en ganzen op landbouwbedrijven te plaatsen. Alle agrariërs, ook diegenen die geen eenden of ganzen willen gaan houden, worden geacht hygienische maatregelen zoals erfontsmetting, mestverwijderen etcetera voor die tijd uit te voeren.

Nieuwe uitbraken
In Rusland zijn afgelopen week twee uitbraken met H5N8 gemeld; een op een pluimveebedrijf met 99.000 dieren in Rostov en een klein hobbykoppel in Moscow.

In het Zuiden van Hongarije zijn vier nieuwe uitbraken van hoogpathogene vogelgriep bij ganzen gemeld met uitval van meer dan 5.500 ganzen van verschillende leeftijden.
Na een afwezigheid van drie maanden, is H5N8 weer in Zweden vastgesteld op een leghennenbedrijf in het  Zuidoosten. In Finland is H5N8 vastgesteld bij een arend.

Versoepelde maatregelen
In Engeland zijn per 15 mei de biosecuritymaatregelen versoepeld. Wettelijk zijn pluimveehouders dan niet meer verplicht om de maatregelen te volgen maar worden wel op het hart gedrukt de biosecuritymaatregelen te volgen om insleep van besmettingen te voorkomen.

De Schotse regering heeft haar regelingen per 30 april opgeschort en vanaf 15 mei geldt de nieuwe algmene regeling waarbij het huidig verbod op pluimveeshows en bijeenkomsten opgeheven is.
De regeling in Wales is ook per 30 apri geëindigd.

Noord-Ierland heeft haar regelingen verlengd tot 31 mei. Pluimveehouders mogen hun kippen naar buiten doen als ze voldoen aan de biosecurity regels.
 

Tekst:Monique van Loon / Wattagnet.com

 
 

Inloggen op de ledenportal