Boerderij: Pluimveehouder moet invloed kengetallen kennen

03-05-2017
Er is toekomst voor de legpluimveehouderij mits pluimveehouders bereid zijn ‘te bukken om het laatste dubbeltje per kip op te rapen’.

Pluimveehouders moeten dan een deel van dit dubbeltje willen investeren in de afzet van de eieren en daarbij willen samenwerken met collega’s en/of de eierhandel. Dit hield Hans Groot Koerkamp, directeur van Agromix Broederij en Opfokintegratie, de bezoekers voor van het symposium dat Agromix samen met ABN Amro had georganiseerd.

Verdiepen in wensen consument

Groot Koerkamp adviseerde de pluimveehouders te stoppen met het simpelweg afgeven van de eieren aan de eierhandel, maar van hun erf af te komen en zich te verdiepen in de wensen van de consument. Hij hoopt dat vijf pluimveehouders uit de zaal het komend jaar zelf willen investeren in de afzet van eieren en dat één van hen bij een volgend symposium daarover wil vertellen.

Meer inzicht in kostprijs

Om die laatste dubbeltjes per kip te kunnen verzamelen moet een pluimveehouder volgens Groot Koerkamp wel inzicht hebben in de kostprijs van zijn product. En daar bleek nog het een en ander aan te mankeren. Want veel pluimveehouders weten niet precies hoe groot de invloed van technische en financiële kengetallen, zoals de aanschafprijs van de jonge hen, de voerprijs, de voeropname, de voerconversie, de eierprijs of het eigewicht, is op het arbeidsinkomen.

‘Veel pluimveehouders weten niet precies hoe groot de invloed van technische en financiële kengetallen is op het arbeidsinkomen’

Aan de hand van enkele vragen gaf hij de pluimveehouders daarin meer inzicht. “Weet welk kengetal de grootste invloed heeft en werk daar aan.” En ook: “Steek de energie in de zaken die u kunt beïnvloeden, niet in de dingen die u niet kunt beïnvloeden.”

 
 
 

Inloggen op de ledenportal