Pluimveeweb: 'Nieuwe ei-concepten welkom bij Plus supermarkten'

07-05-2017

Plus supermarkten staat open voor de komst van nieuwe ei-concepten van vrije uitloop of biologische eieren. „Pluimveehouders met een idee raad ik aan om met de ondernemer van een Plus supermarkt om tafel te gaan om te sparren over hun idee.”

Dat zei Karin Thijssen, categorymanager van Plus supermarkten dinsdag 2 mei tijdens een symposium voor legpluimveehouders van Agromix en ABN Amro in Barneveld. „Als supermarkt willen we ons onderscheiden ten opzichte van onze concurrenten. Er is altijd ruimte voor goede voedingsmiddelen die aansluiten bij onze positionering ‘Goed eten’,  zoals nieuwe ei-concepten”, zegt Thijssen.

De supermarkt verkoopt sinds 2015 het zogeheten GIJS-ei, met het 3-sterren Beter Leven keurmerk van de Dierenbescherming, van de zorgboerderij van leghennenhouder David Janssen uit het Limburgse Veulen. Zijn vrije uitloop hennen krijgen veevoer waarvan de grondstoffen grotendeels afkomstig zijn uit de regio.

Thijssen geeft toe dat niet ieder idee het haalt. „Een product moet echt onderscheidend zijn. Bijvoorbeeld qua smaak, beleving of milieu footprint.”

Geen scharreleieren

De supermarkt verkoopt sinds het voorjaar van 2012 alleen nog maar biologische en vrije uitloop eieren. „Daarmee onderscheiden we ons van andere supermarkten.” De vrije uitloop eieren zijn bij Plus te koop voor de prijs van scharreleieren. „De leghennenhouder ontvangt een eerlijke prijs ”, zegt Thijssen.

LTO/NOP-voorzitter Eric Hubers, die ook op het symposium aanwezig was, vindt dit een kwalijke zaak. „Duurzaamheid kost geld. Een uitloop ei moet voor een hogere prijs in de winkel liggen dan een scharrelei. Dat moet de consument begrijpen.  Door uitloop eieren voor dezelfde prijs in de winkel te leggen dan een scharrelei wordt een verkeerd signaal gegeven. De consument kan denken dat leghennenhouders een grove marge hebben op uitloop eieren, terwijl dit in werkelijkheid niet zo is.”

„Door uitloop eieren voor dezelfde prijs als scharreleieren in het schap te leggen, willen we voorkomen dat consumenten geen eieren bij ons kopen omwille van de prijs ”, antwoordde Thijssen. „We bieden de consument een diervriendelijker product voor de marktconforme prijs van scharreleieren.”

 

Tekst:Tom Schotman

 
 

Inloggen op de ledenportal