Pluimveeweb: 'Prijs voor één ster eieren te laag voor leghennenhouder'

09-05-2017

„Als leghennenhouder ontvang ik een te lage prijs voor eieren met één ster van de Dierenbescherming. Hoewel ze voor 23 cent in de supermarkt liggen ontvang ik slechts 5,5 tot 7 cent en daarvan kan ik de meerkosten van een half tot driekwart cent niet betalen.”

Dat zegt leghennenhouder Jos Mans uit het Limburgse Tungelroy bij Weert. Mans bouwde twee jaar geleden een nieuwe integraal duurzame stal. Hij investeerde in een Wintergarten, extra uitloop, daglicht en graanstrooiers.

„Ik ontving vorig jaar zomer maar 5,5 cent per ei, terwijl ze voor circa 23 cent in de supermarkt liggen. Een doosje van 4 stuks kost 1,19 euro, een doosje van 6 stuks 1,49 euro en een doosje van 10 stuks 2,29 euro.”

„Albert Heijn zegt in haar reclames altijd dat ze een eerlijke prijs aan de boer betalen. Maar in ons geval is dat niet zo. De supermarkt maakt veel winst op de verkoop van eieren. Een eerlijk aandeel voor de leghennenhouder die daarmee zijn extra kosten betaald krijgt is niet meer dan fair.” Ook als een supermarkt niet 100 procent van de 1 ster eieren kan verkopen, kan het volgens Mans makkelijk uit om een hogere prijs aan leghennenhouders te betalen.

Tekst:Tom Schotman

 
 

Inloggen op de ledenportal