Pluimveeweb: Aantal biologische pluimveebedrijven stijgt met 15 naar 281

15-05-2017

Het aantal bij Skal gecertificeerde biologische pluimveebedrijven steeg vorig jaar met 15 van 266 naar 281. Dit is een stijging van 5,6 procent ten opzichte van 2015.

Dat maakte controle-instantie Skal vorige week bekend. Het aantal bij Skal gecertificeerde biologische pluimveebedrijven nam de afgelopen jaren gestaag toe. In 2014 waren er 240 biologische pluimveebedrijven gecertificeerd bij Skal.

Vorig jaar zijn er 16 legpluimveebedrijven 12 opfokbedrijven en 2 vleespluimveebedrijven nieuw gecertificeerd bij Skal. Dit betekent dat er ook 15 biologische pluimveebedrijven gestopt zijn met de productie van biologische opfokhennen, eieren of pluimveevlees. Deze bedrijven zijn helemaal gestopt of overgeschakeld naar een andere houderijwijze.

Meer inspecteurs

Het aantal biologische pluimveebedrijven groeit de laatste jaren. De groeiende biologische sector betekende voor Skal hogere inspectieaantallen. Skal groeide in 2016 mee met de sector en heeft geïnvesteerd in haar interne organisatie. Zo zijn er meerdere nieuwe inspecteurs aangetrokken.

Uit de inspecties van Skal blijkt dat het overgrote deel van de bio-bedrijven in 2016 voldeed aan de wettelijke voorschriften. In circa 1 procent van de inspecties is een kritieke afwijking geconstateerd, dan is er twijfel over de bio-status van een product. In het ergste geval betekent dit dat een bedrijf, perceel of partij gedecertificeerd wordt en niet meer als biologisch op de markt gebracht mag worden.

Zie voor meer informatie het Jaarverslag 2016 op de site van Skal

Tekst:Tom Schotman

 
 

Inloggen op de ledenportal