Pluimveeweb: Boeren fietsen 1.000 km voor medemens met kanker

13-05-2017

Met een achtdaagse fietstocht van vrijdag 12 tot en met vrijdag 19 mei van Amsterdam naar Berlijn willen boeren, hun zakelijke partners en mensen die de agrarische sector een warm hart toedragen, aandacht vragen voor iedereen die te maken heeft of krijgt met kanker.

Oud-olympiër Maarten van der Weijden loste vrijdag 12 mei om 10.00 uur het startschot bij het hoofdkantoor van KWF Kankerbestrijding aan de Delflandlaan in Amsterdam.

BIG Challenge neemt ook dit jaar weer deel aan Alpe d’HuZes. Meer dan 200 deelnemers zullen op 31 mei en 1 juni lopend of per fiets de Alpe d’Huez in Frankrijk bedwingen.

Samen grenzen verleggen

Daaraan voorafgaand organiseert BIG Challenge in samenwerking met haar zuster-organisatie in Duitsland een achtdaagse fietstocht. Deze tocht van bijna 1.000 kilometer leidt de deelnemers van het KWF-kantoor in Amsterdam naar het kantoor van de Krebs Hilfe in Berlijn.

Onder het motto ‘Samen grenzen verleggen’ gaan BIG Challenge Nederland en BIG Challenge Deutschland tijdens deze tocht aandacht vragen voor onze medemens die te maken heeft of krijgt met kanker.

Met deze achtdaagse fietstocht willen zij laten zien dat de agrarische sector niet alleen bezig is met het fokken, kweken en telen van mooie producten, maar ook op maatschappelijk gebied haar steentje bijdraagt.

Sector trots op bijdrage aan KWF

In 2009 kreeg Herman Houweling uit Udenhout, die werkzaam was in de varkenshouderij was, een bijzonder idee. Herman, zelf geconfronteerd met kanker, wenste deze vreselijke ziekte te veranderen van een dodelijke ziekte in een chronische ziekte.

Een ideaal waarvoor veel geld nodig was en nog is. Daarom besloot hij mee te doen aan Alpe d’HuZes. Hij haalde dat jaar in zijn eentje 113.000 euro op. Herman overleed helaas het jaar daarop.

7,3 miljoen euro

Maar Herman had nog een tweede wens: meer trots in de Nederlandse veehouderijsector door te kunnen zeggen dat die sector een wezenlijke bijdrage levert aan de strijd tegen kanker. En die wens komt steeds verder uit, want via de stichting BIG Challenge heeft de agrarische sector in de afgelopen jaren al ruim 7,3 miljoen euro opgehaald voor de strijd tegen kanker. De tussenstand van dit jaar is 950.220 euro.

Inmiddels is BIG Challenge verbreed naar veel meer sectoren van de Nederlandse land- en tuinbouw, inclusief hun zakelijke partners (leveranciers, adviseurs e.d.). Zij allen staan achter BIG Challenge en steunen de sportieve uitdagingen in de strijd tegen kanker.

Eerste Tourdag
De eerste toerdag startte in een regenachtig Amsterdam. Na een opwarmoefening van Betty, de finishmiss van de Alpe d’HuZes, een dankwoord van directeur KWF en oud-olympiëer Maarten van der Weijde startten zo’n 60 deelnemers aan de eerste etappe.

Bij vleeskuikenbedrijf en landwinkel Groenekan in Groenekan was het tijd voor de eerste pauze. Het eindpunt bij Pluimveebedrijf Van Steenbergen in Bennekom werd rond de klok van vijf uur bereikt. Op een zonnig terras konden de deelnemers en vrijwilligers nagenieten van een geslaagde eerste dag.

Voor een videoverslag van de start in Amsterdam kijk hier. De foto’s van de eerste dag staan hier. Volg via social media de rest van de Tour. De groep finish vrijdag a.s. bij Krebshilfe in Berlijn.

 

Tekst:BIG Challenge

 
 

Inloggen op de ledenportal