Boerderij: Biomeerwaarde Ei werkt aan dierziektenverzekering

11-05-2017
De Coöperatie Biomeerwaarde Ei wil via de vereniging een collectieve verzekering gaan aanbieden tegen schade als gevolg van dierziekten.

Dat gaf directeur Wim Thomassen woensdag aan tijdens het Nationaal Pluimveecongres.

Thomassen spreekt van een verzekering naar ‘Duits voorbeeld’. Daar zijn veel pluimveehouders verzekerd voor de financiële gevolgen van (aangifteplichtige) dierziekteuitbraken, waaronder ook opbrengstenderving na een uitbraak van vogelgriep. Daarnaast bieden Duitse verzekeringsmaatschappijen bijvoorbeeld ook de mogelijkheid het verlies van de Freiland-status bij gedwongen ophokken af te dekken.

Voordeel voor pluimveehouders

Biomeerwaarde Ei (de grootste aanbieder van biologische eieren in Nederland, en goed voor circa 25% van de Nederlande bio-eieren) denkt de verzekering in de loop van dit jaar te kunnen gaan aanbieden. Momenteel wordt het plan uitgewerkt. Door middel van verzekeren via een collectief wil de coöperatie voordeel voor de pluimveehouders bieden.

Verzekeren tegen schade

In tegenstelling tot Nederland zijn er in Duitsland verschillende verzekeringsmaatschappijen waarbij pluimveebedrijven zich kunnen verzekeren tegen de (gevolg)schade van dierziekten, waaronder vogelgriep. In ieder geval enkele Nederlandse kalkoenbedrijven zijn daarbij aangesloten. Nederlandse vleeskuikenouderdierbedrijven kunnen zich aansluiten bij de onderlinge verzekering Avipol, waarmee schade als gevolg van verschillende Salmonella‘s, Mg, Hysterie en Schijnleg kunnen worden verzekerd.

 
 
 

Inloggen op de ledenportal