Boerderij: Nederland officieel vogelgriepvrij

18-05-2017
Nederland heeft zichzelf officieel vrij van meldingsplichtige vogelgriep verklaard. De Nederlandse Chief Veterinary Officer (CVO) Christianne Bruschke (Economische Zaken) heeft dit bij de Wereldorganisatie voor Diergezondheid (OIE) gemeld.

Met ingang van woensdag 17 mei was het laatste Nederlandse pluimveebedrijf dat besmet raakte met vogelgriep (Aviaire Influenza; AI) officieel vrij van het virus. Het is de gangbare procedure dat een land drie maanden na de laatste reiniging en ontsmetting zelf via een eindrapport aan de OIE meldt vrij te zijn van een meldingsplichtige dierziekte om zo weer een AI-vrije status te krijgen. Alle H5- en H7-varianten van vogelgriep zijn meldingsplichtig omdat deze kunnen muteren naar een hoogpathogene variant.

Belang voor export

De vogelgriepvrije status is van belang voor de export van pluimveeproducten naar derde landen, landen buiten de Europese Unie. Sommige derde landen accepteren alleen pluimveeproducten uit een land als dat officieel weer vrij is van het virus, hoewel veel andere inmiddels ook regionalisatie erkennen en alleen import uit specifieke regio’s verbieden, bijvoorbeeld op gemeente- of provincieniveau. Onder andere Indonesië heeft aangekondigd de import van pluimveeproducten weer toe te staan als er een officiële AI-vrije status is.

Uitbraken in Nederland

De laatste uitbraak van hoogpathogene vogelgriep in Nederland op een commercieel pluimveebedrijf was op eerste kerstdag in Zoeterwoude. In totaal waren er negen uitbraken met het H5N8-virus in een maand tijd, met de eerste uitbraak op 26 november in Biddinghuizen. 23 maart was de laatste uitbraak bij een hobbydierhouder, eind maart werd het virus voor het laatst gevonden in Nederland bij wilde vogels.

Lees meer over vogelgriep in het dossier
 
 
 

Inloggen op de ledenportal