Pluimveeweb: Voedselverspilling met minder dan 1 procent gedaald

22-05-2017

Een derde van het voedsel in Nederland belandt in de afvalbak. En hoewel de overheid voedselverspilling wil tegengaan, is de verspilling sinds 2010 met minder dan 1 procent teruggebracht. De doelstelling die toenmalig minister Gerda Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit is niet gehaald.

Zij stelde als doel dat in 2015 20 procent minder voedsel verspild zou moeten worden. Dat is niet gelukt. Sinds 2010 is de voedselverspilling met minder dan 1% teruggebracht.

Verenigde Naties
Wereldwijd gaat naar schatting een derde van voor mensen bedoeld voedsel verloren. De Verenigde Naties willen dat de in 2030 de voedselverspilling met 50% verminderd is. Ook de Europese Unie en onze eigen nationale overheid heeft doelen gesteld om de verspilling tegen te gaan. Ondanks alle goede bedoelingen en inspanningen is dit niet gelukt.

Consumenten en bedrijfsleven aan zet
Volgens verantwoordelijk staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken zou de overheid zich de vraag moeten stellen of zij eigenlijk iets kunnen doen tegen de enorme hoeveelheid voedsel dat weggegooid wordt. „Uiteindelijk zijn de consumenten en het bedrijfsleven primair de grootste verspillers. Zij zijn de partijen die uiteindelijk wat kunnen veranderen aan de voedselverspilling die nu gaande is”, aldus de staatssecretaris.

84 miljoen kippen per jaar 
In Engeland verspilden ze eerst 84 miljoen kippen per jaar. Nu gaat het veel beter. Daar is het wel gelukt om door beleid voedselverspilling terug te brengen. De Britse organisatie WRAP, die zich inzet voor duurzame ontwikkelingen, heeft met steun van onder andere de Engelse overheid ervoor gezorgd dat er daar 17% minder voedsel verspild wordt.

De Monitor
De consument is volgens het onderzoeksprogramma De Monitor verreweg de grootste verspiller, en gooit tussen de 40 en 45 procent van zijn voedsel weg. Consumenten zouden meer eten kopen dan ze nodig hebben, bewaren het niet op de goede plek en koken te grote porties. Jaarlijks zouden huishoudens 300 tot 400 euro kunnen besparen door minder eten te kopen.

Bekijk hier het programma De Monitor over voedselverspilling, uitgezonden op 21 mei.

 
 

Inloggen op de ledenportal