Pluimveeweb: 'Situatie DGF baart zorgen'

29-05-2017

De situatie rondom het Diergezondheidsfonds (DGF) – waar tekorten zijn ontstaan – baart de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP) zorgen.

Dat schrijft de vakbond maandag 29 mei in haar nieuwsbrief. „Met de overgang van het Productschap naar EZ zijn tekorten ontstaan doordat de heffingsbedragen niet jaarlijks aangepast konden worden. Dat is door de overheid gerepareerd via een nog door de Kamer aan te nemen aanpassing van de Gezondheid en Welzijnswet voor dieren.”

„Inmiddels is er geen crisisreserve meer. Dat betekent dat deze aangezuiverd moet worden tot 7,5 miljoen euro. Dat komt bovenop het wegwerken van de tekorten welke zijn ontstaan als gevolg van hogere kosten voor monitoring, preventie, uitvoeringslasten (c.q. overschrijding van de begroting voor de jaarlijkse kosten) en bestrijding hoogpathogene vogelgriep in 2014 en 2016. Daarvoor krijgt de sector vanaf 2018 de rekening gepresenteerd”, schrijft de NVP.

Moet betaalbaar blijven

Diergezondheid (monitoring, preventie en bestrijding) is van het allergrootste belang, maar het moet wel betaalbaar blijven, volgens de vakbond. De NVP wil meer inzicht in de uitgaven en is van mening dat de sector meer vat moet krijgen op begroting, aanbestedingen en uitvoeringslasten.

„Het is niet te verkopen dat EZ eenzijdig de portemonnee beheert die voor een belangrijk deel door de sector wordt gevuld. Bij het wegwerken van de tekorten pleit de NVP er bij EZ voor om rekening te houden met de financiële draagkracht van individuele pluimveehouders.”

Rigoureus andere aanpak

Leghennenhouder Ben Janssen uit  het Gelderse Boven-Leeuwen pleit voor een rigoureus andere aanpak van de vogelgriep. Zijn biologische leghennen werden eind vorig jaar net als in 2003 preventief geruimd, terwijl ze niet besmet met het virus waren.

„Onderzoek kippen eerst op de aanwezigheid van vogelgriep in plaats van preventief te ruimen. Dat scheelt de sector bakken met geld.” Het ruimen van de leghennen kan volgens Janssen ook veel goedkoper. Dat zei  hij in februari tegen Pluimveeweb.nl.

Tekst:Tom Schotman & NVP

 
 

Inloggen op de ledenportal