Pluimveeweb: Pluimveeonderwijs zoekt leerlingen

29-05-2017

De examens zijn voorbij. Tijd voor een vervolgstudie. Voor een praktische pluimvee-opleiding kun je terecht in Horst of Barneveld.

Afstemming met het bedrijfsleven, een nieuwe proefstal in Barneveld en nieuwe lesprogramma’s met e-learning op Groenhorst College in Barneveld en Citaverde College in Horst leverden de laatste jaren al een groter aantal pluimveestudenten op.

Helicon biedt vanaf komend schooljaar geen BBL opleidingen meer aan. Voor een deeltijd veehouderijopleiding pluimvee, varkens of rundvee kun je, met een VMBO diploma, in Zuid Nederland nog wel terecht bij Citaverde Horst. Meer informatie over de BOL-opleiding vind je hier.

Veel praktijk
De lesdag bestaat uit een theorie- en een praktijkdeel waarbij vaak experts uit het bedrijfsleven ingezet worden. Door de modulaire opbouw kunnen studenten iedere 10 weken instromen in de opleiding. Het is ook mogelijk om als cursist in te schrijven voor een module. De modulen zijn gebaseerd op traditionele thema’s als huisvesting, voeding e.d.

De studenten gaan veel op excursies naar pluimveebedrijven zowel leg- als vleespluimvee, toeleveranciers en afnemers van pluimveeproducten. Op de foto een bedrijfsbezoek bij Eggafood in Ospel.

Werken en leren
De studenten leren op een praktijkbedrijf en gaan daarnaast een dag per week naar school. Theo Poels, pluimveedocent aan Citaverde Horst: „Tijdens de begeleiding van de deelnemers op het praktijkbedrijf stellen we praktijkopdrachten op. Dat varieert van het maken van  reinigingsprotocollen  tot verzorgingsschema’s. Hiermee maken we de verbinding tussen theorie en praktijk. De student behaalt zijn leerdoelen en voor het bedrijf heeft het een grote toegevoegde waarde. Een win-winsituatie.

Voor de wat oudere deelnemer die thuis het bedrijf wil overnemen kan de BPV (de beroepspraktijkvorming) ook op het ouderlijk bedrijf plaats vinden. De beoogde bedrijfsopvolger ziet op deze manier veel bedrijven, vergroot zijn netwerk en leert van medestudenten. De opleiding is ook interessant voor studenten die eerste een andere opleiding hebben gevolgd en meer willen leren over de pluimveehouderij

Interesse? Neem dan contact op met Cor Duim (Barneveld) of Theo Poels (Horst).

Tekst:Monique van Loon

 
 

Inloggen op de ledenportal