Pluimveeweb: Vogelgriep bij hobbypluimvee in zuidoosten van Belgiƫ

02-06-2017

Bij kippen van een hobbyhouder in Wellin in de provincie Luxemburg in het zuidoosten van België is hoogpathogene H5N8 vogelgriep vastgesteld.

Dat maakte het FAVV, de Belgische NVWA, donderdag 1 juni bekend. Het FAVV neemt enkel maatregelen in de gemeente zelf. In de rest van het land worden geen bijkomende maatregelen opgelegd. „De professionele pluimveehouderij is niet betrokken, maar we moeten waakzaam blijven”, zegt federaal landbouwminister Willy Borsus.

De deelgemeenten Halma, Wellin en Chanly worden aangeduid als tijdelijke bufferzone, meldt het Vlaams infocentrum land- en tuinbouw. In deze zone is alle vervoer van pluimvee, andere gehouden vogels en broedeieren verboden. Elke inwoner met pluimvee of vogels in deze zone moet binnen de 48 uur een inventaris overmaken aan de burgemeester, waarin aangeven wordt hoeveel en welke dieren gehouden worden. In de bufferzone moeten alle pluimvee en vogels ook binnen gevoederd en gedrenkt worden. De zone zal minstens drie weken behouden blijven.

Geen bijkomende maatregelen

In de rest van het land worden geen bijkomende maatregelen opgelegd. „Het risico is weliswaar toegenomen, maar bereikt zeker niet het niveau van enkele maanden geleden. De preventieve maatregelen, die het hele jaar door van toepassing zijn, zijn dan ook voldoende”, stelt het FAVV. Het gaat onder meer om voorwaarden wat betreft openbare markten en verzamelingen van pluimvee en vogels. Het FAVV vraagt alle pluimveehouders om waakzaam te zijn en een dierenarts te raadplegen wanneer hun vogels ziek zijn of plots sterven.

In België werden in februari en maart 2017 een besmetting bij een hobbyhouder van sierpluimvee in Lebbeke en vier gevallen bij wilde vogels vastgesteld. Tussen 10 november 2016 en 19 april 2017 waren in heel België een aantal bijkomende maatregelen van kracht om het hoge risico van vogelgriep op te vangen. Sinds de introductie van het hoogpathogene H5N8-virus in Europa in oktober 2016 is het vastgesteld op meer dan 1.150 professionele en particuliere pluimveehouderijen en dierenparken.

Tekst:Tom Schotman & Vlaams infocentrum land- en tuinbouw

 
 

Inloggen op de ledenportal