Pluimveeweb: Nog geen oplossing voor vrije uitloopeieren

07-06-2017

EU-lidstaten willen nog voor de herfst een oplossing voor het verlies van vrije uitloopstatus bij ophokplicht. Maar de oplossingen die de Europese Commissie heeft aangedragen, voldoen niet.

Het voorkomen van declassificatie van vrije uitloopeieren, het afwaarderen van de status na een lange ophokplicht, staat bij meerdere lidstaten hoog op de agenda, vertelde staatssecretaris Van Dam. Maar ondanks drie expert meetings is er nog geen zicht op een oplossing die Nederland tevreden stelt. 

De Europese Commissie wil niet aan de status van vrije uitloopeieren tornen, zodat consumenten het vertrouwen daarin niet verliezen. Maar de twee oplossingen die de Commissie heeft aangedragen stemmen Van Dam niet tevreden. De uitbouw van een overdekte vrije uitloopruimte, een van de oplossingen, dwingt de pluimveehouders tot het maken van extra kosten, en het andere, netten spannen over de vrije uitloopruimte, biedt volgens de staatssecretaris geen echte bescherming tegen het risico van insleep van vogelgriep. 

Nederland ziet meer in een alternatieve status, die door de markt wordt gewaardeerd als equivalent aan vrije uitloopeieren, voor pluimvee dat wordt getroffen door een te lange ophokplicht. Deze eieren kunnen dan worden verkocht als alternatief voor vrije uitloopeieren.  De staatssecretaris kon niet zeggen hoeveel steun Nederland krijgt voor dit alternatief. „Maar iedereen wil een oplossing voor de volgende vogeltrek periode”, vertelde hij. Van Dam verwacht dat de Europese Commissie op 22 juni een officieel voorstel doet.

Tekst:Wim van Gruisen

 
 

Inloggen op de ledenportal