Boerderij: Eierprijs gaat kleine stap omlaag

09-06-2017

De NOP2.0-richtprijs voor bruine scharreleieren (62/63 gram) staat op € 7,98 per 100 stuks. Dit is 5 cent lager dan vorige week.

Vorig jaar werd in dezelfde week € 1,94 minder betaald. De NOP-richtprijs voor kooi-eieren gaat wat meer terug. Voor 100 eieren van 62/63 gram wordt nu € 5,33 betaald, dat is 17 cent lager dan de vorige notering.

Het aanbod aan bruine scharreleieren kan goed worden afgezet. Al was het aan het begin van de week rustig, aan het eind van de week hebben alle eieren een plek gevonden. Bij de witte kooi-eieren is de druk wat groter, zoals te zien is in de prijs. Het aanbod aan deze eieren is wat ruimer.

De industrie legt nog steeds geen voorraden aan. De prijs blijft hiervoor te hoog. De eieren die op contractbasis binnenkomen, zijn voldoende om de productie op peil te houden, dus zijn extra eieren ook niet nodig.

Het aanbod aan vrije-uitloopeieren is aan de ruime kant. De verkopen van deze eieren liggen nog niet op het niveau van voor de vogelgriepuitbraak. Daardoor lukt het nog niet om de prijzen op het niveau te krijgen waar ze voor de vogelgriep op stonden.

Export naar Engeland moeizaam
De export van eieren kwakkelt wat. Vooral de afzet richting het Verenigd Koninkrijk loopt wat moeizaam. De recente ontwikkeling in de politiek aldaar zorgt er bovendien voor dat de waarde van het Britse pond zakt. Dat maakt de producten uit de Europese Unie duurder voor Britse importeurs.

Prognose: lichte prijsdruk in evenwichtige markt

 
 

Inloggen op de ledenportal