Pluimveeweb: Onderzoek naar alternatieven soja in pluimveestal Dronten

12-06-2017

Onderzoek naar insecten als alternatief voor Zuid Amerikaanse soja, onderzoek naar Europees geteelde soja en onderzoek naar grasklaver als eiwitbron.

Dat zijn verschillende soorten van onderzoek die binnenkort kan worden gedaan in de nieuwe onderzoeksstal voor pluimvee van Aeres Hogeschool Dronten. De onderzoeksstal – die ruimte biedt aan 1.000 leghennen – wordt dinsdagmiddag 13 juni geopend. Vanaf 14 uur zijn bezoekers welkom aan de Wisentweg 13 in Dronten.

In de onderzoeksstal kunnen studenten van Aeres Hogeschool Dronten eigen onderzoeken doen en kortdurende opdrachten voor het bedrijfsleven. Waar moeten we dan denken? „Kippen eten vooral soja afkomstig uit Zuid-Amerika. Daar moeten we van af. Daarom doen we bijvoorbeeld onderzoek naar insecten als alternatief, onderzoek naar Europees geteelde soja en onderzoek naar grasklaver als eiwitbron”, zegt Ruud Zanders is lector Gezonde Pluimveehouderij aan Aeres Hogeschool in Dronten tegen de lokale nieuwswebsite dedrontenaar.nl.

Klein stalletje

Zanders erkent dat er slechts een kleine stal is neergezet. „We hebben duizend kippen, terwijl een gemiddelde pluimveehouderij in Nederland 60- à 70.000 kippen heeft. Maar de stal biedt ons wel voldoende mogelijkheden om de praktijk na te bootsen.”

De oude stal was een traditionele scharrelstal van twintig jaar oud, die niet meer voldeed. Het bouwen van de nieuwe stal heeft veel tijd in beslag genomen, omdat de studenten een grote invloed hadden. En studenten zijn nu eenmaal niet fulltime beschikbaar.

Zanders is in zijn nopjes met het resultaat. „Duurzaam en maatschappelijk verantwoord”, zegt hij trots, „Er zijn in Nederland maar een stuk of vijf stallen met drie sterren van de Dierenbescherming. En dat aspect is ook weer interessant als het gaat om marketing: hoe verkoop je driesterreneieren, hoe vermarkt je de producten?”

Tekst:Tom Schotman & dedrontenaar.nl

 
 

Inloggen op de ledenportal