Pluimveeweb: Nieuwe cao eierhandel

15-06-2017

Na vier 'cao-loze' jaren is het Anevei gelukt om voor de eierhandel samen met CNV een nieuwe cao af te sluiten voor de eierhandel en eiproductenindustrie.

In 2016 is Anevei, de vereniging voor eierhandelaren en eiproductfabrikanten, met vakbond CNV Vakmensen onderhandelingen gestart over de arbeidsvoorwaarden voor werknemers in de groothandel en verwerking van eieren. De gesprekken hebben geleid tot een nieuwe cao, waarvan de teksten deze week definitief zijn geworden.

Salarisverhoging
De nieuwe cao heeft een looptijd van 2 jaar en loopt van 1 januari 2017 tot en met 31 december 2018. In deze periode worden de salarissen twee maal met 1,25 procent verhoogd (per 1 januari 2017 en 1 januari 2018) en kunnen werknemers die langer in dienst zijn aanspraak maken op een EVC-traject om hun vakkennis te laten vastleggen.

Onder de cao van de eierhandel en eiproductfabrikanten vallen 1500 werknemers en ruim 50 werkgevers. Op deze bedrijven worden jaarlijks de ruim 10 miljard Nederlandse eieren gesorteerd en verpakt voor Nederlandse en buitenlandse supermarkten, of verwerkt tot grondstof voor bijvoorbeeld mayonaises, bakkerijproducten, pasta’s, enz. Een deel van de eiproducten vindt zelfs hun weg naar de farmaceutische industrie.

Vier cao-loze jaren
De vorige cao, met het FNV als derde partij, liep tot april 2012. In de tussenliggende periode heeft Anevei de leden geadviseerd om de Cao-teksten te blijven volgen en jaarlijks een loonsverhoging toe te passen die in lijn lag met de verhogingen in andere levensmiddelensectoren.

Anevei en CNV Vakmensen zijn tevreden met het bereikte resultaat. CNV Vakmensen-onderhandelaar Job Marskamp: “Het CNV vindt het belangrijk dat ook in de eiersector de arbeidsvoorwaarden goed geregeld zijn. Daarom hebben we de handschoen opgepakt om samen met werkgeversorganisatie Anevei een nieuwe Cao te maken”.  Anevei voorzitter Hubert Andela sluit zich daarbij aan: “Onze leden vinden duidelijkheid voor hun werknemers belangrijk. We zijn daarom blij dat het CNV bereid was om met ons in zee te gaan en dat we voor twee jaar een passend akkoord hebben kunnen sluiten.”

De volledige cao tekst is te vinden op www.anevei.nl onder cao.
Cao boekjes zijn aan te vragen via info@anevei.nl.

 
 

Inloggen op de ledenportal