Boerderij: Pluimveeslachterijen bij rechter om NVWA

19-06-2017

Twaalf pluimveeslachterijen staan dinsdag 20 juni tegenover het ministerie van Economische Zaken bij de bestuursrechter, het College van Beroep voor het bedrijfsleven, over het handhavingsbeleid van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.

Den Haag – De slachterijen willen dat de NVWA niet handhaaft op zaken die niet relevant zijn voor de voedselveiligheid en het toezicht ‘normaliseert’ in lijn met het toezicht in andere Europese landen.

Hygiënetoezicht aangescherpt
Twee jaar geleden is het hygiënetoezicht aan de slachtlijnen aangescherpt als onderdeel van het verbeterplan van toezicht op de vleesketen. De NVWA controleert en handhaaft nu ook op wat de slachterijen onder kwaliteitsaspecten scharen: de aanwezigheid van een graankorrel-vliesje, een plekje galverkleuring; zaken die geen gezondheidsrisico’s vormen. Volgens de slachterijen begeeft de NVWA zich daarmee op hun terrein: de kwaliteit van de pluimveevleesproductie.

De pluimveeslachterijen benoemen bovendien dat producten met dergelijke kwalitatieve afwijkingen niet bij de consument komen. Later in het verwerkingsproces worden dergelijke afwijkingen verwijderd. Het conflict tussen de slachterijen en de NVWA om de verscherpte hygiënecontroles sleept al sinds de NVWA in 2015 het inspectiebeleid wijzigde.

 
 

Inloggen op de ledenportal