Pluimveeweb: 'Met lokaal veevoer naar een beter milieu'

26-06-2017

De vrije uitloop hennen van David Janssen krijgen sinds twee jaar voer dat grotendeels afkomstig is van lokaal geteelde tarwe, gerst en maïs. Ook test hij raapschroot als vervanging van soja. „Door het voeren van lokaal geteelde granen verminderen we de druk op het milieu”, stelt Janssen.

Janssen (50) heeft samen met zijn vrouw Gerdi, broer Sef en diens vrouw Annerie een gemengd bedrijf in het Limburgse Veulen met onder meer 38.000 vrije uitloophennen, een zorgboerderij en schapen. Vanaf februari 2015 liggen hun zogeheten GIJS-eieren in alle supermarkten van Plus. Hun hennen krijgen sindsdien voer  dat grotendeels geteeld is in Europa. Vorig jaar deden ze een proef waarin hun hennen 20 weken gevoerd werden met grondstoffen uit de regio.

David Janssen is de gastspreker op de Pluimveeweb thema-avond Voeding voor de legsector. Hij vertelt hier uitgebreid over hun ervaringen met lokaal geteeld leghennenvoer waarin soja grotendeels wordt vervangen door raapschroot. Janssen bedacht het GIJS-ei concept zelf. Hij werkte het concept samen uit met Ruud Zanders, Milieudefensie en de Dierenbescherming, die 3-sterren van het Beter Leven keurmerk aan de eieren toekende.

Afzet GIJS-ei groeit

„De insteek van Milieudefensie om 100 procent lokaal veevoer aan de hennen te voeren, lukt nog niet”, vertelt Janssen. Hier wordt op dit moment hard aan gewerkt om dit te kunnen realiseren. In de verdere toekomst verwacht hij dan ook dat er in Europa op grote schaal eiwithoudende grondstoffen geteeld gaan worden. „De ontwikkelingen gaan erg snel. Ik geloof er heilig in dat we binnen tien jaar Duitse of Oekraïense soja in Nederlands voer verwerken”, zegt Jansen.

„Door veel lokaal geteelde grondstoffen te voeren, verlagen we het transport van grondstoffen en de druk op het milieu. Ook voorkomen we ontbossing van Zuid-Amerikaanse oerwouden voor grootschalige sojateelt.” De leghennenhouder vindt het belangrijk om de druk op het milieu te verminderen. „We hebben maar één aarde en hier moeten mijn kinderen en kleinkinderen ook nog onbezorgd kunnen leven. Onze generatie moet het milieu dus niet verpesten.”

Veel consumenten staan ook achter zijn verhaal. De afzet van zijn GIJS-eieren groeit namelijk gestaag en Janssen verwacht dat deze groei aan blijft houden. Hierbij is volgens hem een belangrijke rol weggelegd voor supermarkten. „Supermarkten moeten consumenten er meer op wijzen welke producten ze kopen en wat de gevolgen voor het milieu zijn.”

Ontwikkelingen in leghennenvoer

De thema-avond Voeding begint om 19.30 uur met de workshop ‘Ontwikkelingen in legvoer’. Hierin gaat onderzoeker Laura Star van de Schothorst Feed Research in op de nieuwste ontwikkelingen in leghennenvoer. Daarna is het tijd voor het verhaal van David Janssen.

Om 21.00 uur start het laatste officiële onderdeel van de thema-avond met de stellingencarrousel. Aan de hand van stellingen die zijn aangedragen door Pluimveeweb gaan verschillende in Voeding gespecialiseerde bedrijven in gesprek met de bezoekers. Aanwezig zijn: AgruniekRijnvallei, Voergroep Zuid, Grasdrogerij Hartog, De Heus Voeders, P. Bos Veevoeders en Global Feed Mill.

Avondprogramma:

19.15 - 19.30 uur: Ontvangst met koffie of thee
19.30 - 20.15 uur: Workshop ‘Ontwikkelingen in legvoer’ 
20.15 - 21.00 uur: Presentatie door leghennenhouder David Janssen 
21.00 - 22.00 uur: Stellingencarrousel
Vanaf 22.00 uur: Naborrelen met een eihapje

Aanmelden

De Pluimveeweb thema-avond Voeding voor de legsector is aanstaande woensdagavond 28 juni bij het Pater van den Elsen Huis, Fuik 19, 5423 VT in Handel. De toegang voor pluimveehouders is gratis. Aanmelden kan hier.

Tekst:Tom Schotman

 
 

Inloggen op de ledenportal