Pluimveeweb: 'Wisselende resultaten met sojavervangers in legvoer'

26-06-2017

De resultaten met sojavervangers in leghennenvoer zijn wisselend. Dat zegt onderzoeker Laura Star van de Schothorst Feed Research.

Star doet namens de Schothorst al jaren onderzoek naar voeding bij legpluimvee. Aanstaande woensdag tijdens haar interactieve presentatie op de Pluimveeweb thema-avond Voeding in Handel wil de onderzoeker ingaan op de verwachte veranderingen in het leghennenvoer de aankomende jaren.
 
Hierbij wil Star antwoord geven op de volgende vragen: Wat zijn de effecten van sojavervangers in leghennenvoer voor de leghennen, de productieresultaten en de kosten? Voeren we in 2020 al op grote schaal sojavrij legvoer aan leghennen in Nederland? Of is dat onrealistisch? En wat zijn geschikte vervangers van Zuid-Amerikaanse soja; insecten, raapschroot of Europese soja? De antwoorden op deze vragen zullen deels ondersteund worden met resultaten uit onderzoek.

Praktijkverhaal leghennenhouder

De thema-avond Voeding begint om 19.30 uur met de workshop ‘Ontwikkelingen in legvoer’ van onderzoeker Laura Star van de Schothorst Feed Research. Daarna is het tijd voor het praktijkverhaal van leghennenhouder David Janssen. Zijn vrije uitloop hennen krijgen sinds twee jaar voer dat grotendeels afkomstig is van lokaal geteelde tarwe, gerst en maïs. Ook test hij raapschroot als vervanging van soja.

Om 21.00 uur start het laatste officiële onderdeel van de thema-avond met de stellingencarrousel. Aan de hand van stellingen die zijn aangedragen door Pluimveeweb gaan verschillende in Voeding gespecialiseerde bedrijven in gesprek met de bezoekers. Aanwezig zijn: AgruniekRijnvallei, Voergroep Zuid, Grasdrogerij Hartog, De Heus Voeders, P. Bos Veevoeders en Global Feed Mill.

Avondprogramma:

19.15 - 19.30 uur: Ontvangst met koffie of thee
19.30 - 20.15 uur: Workshop ‘Ontwikkelingen in legvoer’ 
20.15 - 21.00 uur: Presentatie door leghennenhouder David Janssen 
21.00 - 22.00 uur: Stellingencarrousel
Vanaf 22.00 uur: Naborrelen met een eihapje

Aanmelden

De Pluimveeweb thema-avond Voeding voor de legsector is aanstaande woensdagavond 28 juni bij het Pater van den Elsen Huis, Fuik 19, 5423 VT in Handel. De toegang voor pluimveehouders is gratis. Aanmelden kan hier.

Tekst:Tom Schotman

 
 

Inloggen op de ledenportal