Pluimveeweb: Anders kijken op de ForFarmers Ladiesday

26-06-2017

Op vrijdag 23 juni organiseerde ForFarmers de Ladies Day op de Countryfair in Aalten. Een dag in het teken van ‘Anders kijken’.

Een geslaagde dag met ruim 800 dames die de ochtend- of middagsessie bezochten. Yvon Jaspers had de leiding over het programma, waarin inspirerende, ontroerende en humoristische verhalen van ladies uit de agrarische sector elkaar aflosten. Boerin Bertie zorgde zoals alleen Yvon dat kan zeggen voor een ‘moppie muziek’. De boerin uit Renesse vertelt nog wel even hoe het haar vergaan is sinds haar deelname een Boer zoekt vrouw en Expeditie Robinson.

Powervrouwen
„Vrouwen zijn de motor van het succes”, zegt Caroline Vogelzang, director investor relations & communications bij ForFarmers. Ze werkt pas een jaar in de agrarische sector, maar ziet de toewijding van de boeren en boerinnen. Ze vraagt zich terecht af waarom de rest van Nederland dat niet ziet.

Margreet Wiersema vindt haar verhaal eigenlijk helemaal niet zo speciaal, er zijn vast mooiere verhalen. Maar ze heeft toch de uitnodiging aangenomen om te praten over de wending in haar leven. De boerin die geen boerin wilde worden.

Opgegroeid op een boerenbedrijf wist ze dat ze geen boerin zou worden. Ze bouwde samen met haar man een leuk leven op totdat in 2004 haar zus en zwager door omstandigheden genoodzaakt zijn de melkveehouderij te verkopen. Dan grijpt ze samen met haar man de kans met beide handen aan. Ze gaan leren boer te zijn. Erfbetreders en buren helpen het stel goed op weg en in 2011 kopen ze het bedrijf.

Magreet mist dan wel het gevoel dat haar eigen kwaliteiten en kennis nut hebben binnen het bedrijf en stapt naar een coach. Zo wordt de zorgtak op hun bedrijf geboren. Op de Heemen komen boeren, zorgen en buurten bij elkaar.

Genieten
Voorafgaand aan de ladiesday is de aanwezigen gevraagd foto’s van genietmomenten op te sturen. Yvon laat er een stel zien. Kinderen bij koeien, koeien in de wei, olifanten, stallen, bloemen, er komt van alles voorbij. Ook de eitjes van de kippen van Yvon. Waarop ze maar meteen advies vraag aan aanwezige pluimveehoudsters. Haar tien krielkippen zijn namelijk continue broeds. Het advies luidt, de kip met haar kont in een emmer koud water houden. Yvon komt volgend jaar met het bewijs.

Tussen de foto’s zit ook een foto van een kadootje. Dit blijkt gelinkt te zijn aan een actie van de werkgroep ‘BlijeBoer’. Zij hebben kadopapier ontwikkeld dat de kinderen kunnen gebruiken voor het inpakken van het kadootje voor hun juf of meester aan het eind van het schooljaar. Alle aanwezigen krijgen een stuk papier mee. Onder de hashtags #wijVOEDENop en #BlijeBoer kan het moment van overhandigen worden gedeeld.

Burgerboerinnen
Burgers kijken toch vaak anders naar boeren dan mensen die zijn geboren in de agrarische sector. Bekende burgers, Wilma, Anita en Dieke, die dankzij Boer zoekt vrouw, boerin zijn geworden vertellen hun verhaal. Zo woont Wilma inmiddels bij haar Martin op de boerderij. Ze heeft haar baan bij bureau jeugdzorg inmiddels ook opgegeven. Door het werk buiten huis kwam ze er niet echt ‘in’ op de boerderij. „De boerin is misschien vaak onzichtbaar, maar wel het fundament.”

Anita heeft haar studie tot dierenarts afgrond, maar springt bij op het geitenbedrijf als Frank dat vraagt. Maar ze is niet de vaste dierenarts van het bedrijf. „Ik ben niet zo genuanceerd”, legt ze lachend uit. Ongevraagd advies wordt dan ook niet gewaardeerd.

Jos heeft Dieke door de seizoenen aan de hand genomen. Want zij vroeg zich af hoe je toch jaarrond druk kon zijn met aardappels. Dieke woont op het bedrijf en noemt zichzelf de stofzuiger van het bedrijf. Ze regelt het personeel, de administratie en is wat betreft het controleren van de aardappels zelfs een cursus gaan volgen.

Stuk voor stuk boerinnen die respect hebben voor hun sectorcollega’s. Allemaal goede ambassadeurs, die hun verhaal willen vertellen en willen laten zien hoe het werkt in de sector.

Kijk naar jezelf
Tijdens het programma is er niet alleen aandacht voor sprekers maar ook voor alle ladies in het publiek. Kijk ook eens anders naar jezelf. Neem ’s ochtend even tijd om goed voor de dag te komen, ook als alleen je man en de varkens je zullen zien. Visagiste Shirley van der Lem geeft de aanwezige dames simpele tips, dagcrème, wenkbrauwen en mascara. Twee dames uit het publiek krijgen een make over en stralen naderhand van top tot teen.

Tekst:Joyce Cornelissen

 
 

Inloggen op de ledenportal