Pluimveeweb: Salmonella besmette Poolse legpluimveebedrijven vrijgegeven

29-06-2017

Alle Poolse legpluimveebedrijven - waar vorig jaar een Salmonella Enteritidis besmetting is vastgesteld - zijn weer vrijgegeven. De bedrijven mogen vanaf nu hun eieren weer naar Nederland exporteren.

Dat maakt de Nederlandse Controle Autoriteit  Eieren (NCAE) woensdag 28 juni bekend. Vorig jaar is de NVWA geïnformeerd dat op een aantal Poolse pluimveebedrijven een besmetting met Salmonella Enteritidis was vastgesteld.

In overleg met de NVWA heeft de NCAE in de periode 2016 tot heden een actueel overzicht gepubliceerd op de website met betrekking tot de stand van zaken aangaande deze besmette, dan wel vrijgegeven, Poolse bedrijven/stallen. Onlangs is de NVWA geïnformeerd door de Poolse autoriteiten dat alle in het overzicht genoemde Poolse stallen en/of bedrijven zijn vrijgegeven.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) stelde onder meer in oktober vorig jaar vast dat een partij eieren uit Polen besmet was met Salmonella Enteritidis. De aanwezigheid van Salmonella Enteritidis op de buitenkant van deze Poolse eieren heeft waarschijnlijk een infectie met deze bacterie bij zo’n 450 mensen in Europa veroorzaakt. Salmonellabacteriën kunnen darminfecties bij mensen veroorzaken. De belangrijkste klachten zijn buikkramp, misselijkheid, braken en diarree.

Tekst:Tom Schotman

 
 

Inloggen op de ledenportal