NieuweOogst: Slechts 15 procent van de volwassenen eet voldoende groenten

03-07-2017

Vijftien procent van de volwassenen at in de periode 2012 - 2014 de aanbevolen hoeveelheid groenten en fruit. Dat blijkt uit een analyse van het RIVM.

Het RIVM heeft in kaart gebracht wat volwassenen in de periode 2012-2014 aten en dronken. Vervolgens is dat vergeleken met de 'Richtlijnen Goede Voeding' van de Gezondheidsraad uit 2015.
Vijftien procent van de volwassenen at de aanbevolen hoeveelheid groente. Eenzelfde percentage haalde de richtlijn voor fruit. 
Meer dan de helft van de volwassenen at de aanbevolen enkele porties zuivel per dag.

Peulvruchten
Peulvruchten stonden eens in de drie weken op het menu, in plaats van wekelijks. Verder blijkt dat ongeveer tweederde van de gebruikte smeer- en bereidingsvetten die consumenten in de periode 2012 - 2014 gebruikte smeerbaar of vloeibaar waren. De richtlijnen bevelen aan om vetten zo veel mogelijk in deze vorm te gebruiken. 
Bijna de helft van de volwassen Nederlanders at zoals de aanbeveling minstens 90 gram bruine en volkoren graanproducten per dag. Ongeveer 1 op de 15 volwassenen at de aanbevolen hoeveelheid noten.
Tot slot dronk vrijwel iedereen suikerhoudende dranken (inclusief vruchtensappen): gemiddeld 2 kleine glazen per dag, terwijl de Gezondheidsraad aanbeveelt daar zo min mogelijk van te nemen.

 
 

Inloggen op de ledenportal