Pluimveeweb: Brabants beleid nekt innovatie pluimveehouderij

03-07-2017

Hugo Bens, ZLTO vakgroepvoorzitter pluimvee, noemt het stalderen de nekslag voor de Brabantse pluimveesector. "Stalderen werpt een drempel op voor omschakeling naar een ster Beter Leven. Is dat wat u wil?" vroeg Bens de leden van de Provinciale Staten.

De stalderingsmaatregelen, aanpassing van de Verordening Natuurbescherming en extra inspanningseisen van de BZV zullen pluimveehouders dwingen om vroegtijdig hun bedrijf te beëindigen.

Op vrijdag 7 juli nemen de Provinciale Staten de beslissing om de strengere emissie-eisen al in 2022 in te voeren in plaats van 2028. Deze plannen voor de Brabantse veehouders zijn onuitvoerbaar. De provincie wil geen schaalvergroting maar stimuleert met dit beleid juist schaalvergroting. Het gevolg zal zijn dat honderden familiebedrijven zullen moeten stoppen. Brabantse veehouders hebben zich verenigd in ‘Boeren horen bij Brabant’.

Dierenbescherming oneens met plannen
Bens begon zijn inspraak met de zorgen van de Dierenbescherming. Het voorgenomen beleid zorgt voor drempels om op te schakelen naar beter leven concepten. „Daarover maakt de Dierenbescherming zich terecht zorgen”, zei Bens.

Het stalderen, het afbreken van oude stalruimte in de buurt, is een van de grootste struikelblokken, voor de Brabantse pluimveehouders. Om een nieuwe stal te mogen bouwen, moet een uitbreidende boer zelf de kosten voor de sloop van oude stalruimte in de buurt voor zijn rekening nemen. Dat heeft de provincie eenzijdig besloten.

BZV
Brabantse pluimveehouders hebben nu al moeite om te voldoen aan de eis van 7 punten voor de Brabantse Zorgvuldigheidscore Veehouderij. De 7 punten gaan naar 7,25 en zelfs een nieuwe manier van mestindroging wordt niet gewaardeerd voor de BZV. „Onbegrijpelijk”, verklaarde Hugo Bens.

Bens haalde ook de stikstofverordening aan: „Een pluimveehouder mag nu 35 gram ammoniak produceren. Die bovengrens wordt in termijnen verlaagd naar 12 gram. Een investering is alleen mogelijk door in een keer aan de norm van 2028 te voldoen, dat kan niet in stappen. Goede moderne gezinsbedrijven gaan zo kapot.” In de voorstellen is niet duidelijk wanneer een stal wel voldoet en voor welke termijn. „Dat levert discussie op. We willen als veehouders wel weten waar we aan toe zijn”, zegt Hugo Bens. Het beleid moet leiden tot minder dieren, dat lijkt de verborgen agenda. „We kunnen overal over praten. Maar we willen een integraal beleid en geen eenzijdig beleid door een provincie via ruimtelijke beleid en milieuregels”, aldus de vakgroepvoorzitter.

Integrale visie
Hugo Bens noemde de visie Pluimveehouderij waarin integrale reductie van ammoniak, fijnstof en geur wordt genoemd. „Door de versnelde reductie van ammoniak kan er meer fijnstof komen of komt het welzijn van kip of boer in het gedrang. Dat willen wij voorkomen”, aldus Hugo Bens.

VVD Brabant organiseert op dinsdag 4 juli een informatieavond over de versnelling transitie duurzame veehouderij. Leden en geïnteresseerden zijn welkom in Zalen van Bussel in Deurne. Inschrijving verplicht.

Op 7 juli nemen de Provinciale Staten een besluit over de plannen van de gedeputeerden Johan van den Hout (Milieu) en Anne-Marie Spierings (Landbouw). Brabantse veehouders worden opgeroepen om weer naar het provinciehuis in Den Bosch te komen.

Beluister hier de ingelaste commissievergadering van 30 juni. Hugo Bens spreekt op 13:45 minuten.

Tekst:Monique van Loon

 
 

Inloggen op de ledenportal