Pluimveeweb: Duitse vakbonden: financier Brexit niet met landbouwgeld

09-07-2017

Duitse landbouworganisaties pleiten ervoor om de kosten van de Brexit niet eenzijdig op te vangen met het EU-landbouwbudget.

Voorzitter Joachim Rukwied van de boerenorganisatie DBV en de Beierse staatsminister van Landbouw Helmut Brunner spraken met EU-begrotingscommissaris Günther Oetinger in Brussel over de gevolgen van de Brexit.

Tijdens dat gesprek pleitten zij ervoor om het landbouwbudget voor de periode 2021-2027 nominaal stabiel te laten. De boerenbestuurders zijn namelijk bang dat de EU de kosten die de Brexit met zich meebrengt grotendeels wil opvangen door de EU-landbouwsubsidies in te perken.

Enquête onder burgers

Volgens Rukwied zijn de subsidies ook voor burgers belangrijk omdat zij belang hebben bij gezonde voedingsmiddelen van hoge kwaliteit, maar ook de zorg van de landbouw voor milieu, dieren, het cultuurlandschap en plattelandsontwikkeling. Hij verwijst naar een enquête onder Europese burgers waaruit blijkt dat een grote meerderheid tegen het verlagen van de EU-subsidies is.

Brunner hield de EU-begrotingscommissaris voor dat de melkveehouderij niet alleen de onmiskenbare groeimotor voor het platteland, maar op veel plaatsen ook de culturele verbinding van de mensen op het platteland.

Bron: Zuivelzicht

Tekst:Sjouke Jacobsen

 
 

Inloggen op de ledenportal