Pluimveeweb: Ruim 500 eieren met topsporters

18-07-2017

Niels Quicken raapte 503,7 eieren van zijn koppel Dekalb wit op een leeftijd van 99 weken met een leefbaarheidspercentage van 95 procent. De puntjes op de i zetten. Dat is volgens Niels de kunst om meer dan 500 eieren te rapen.

De 30-jarige Niels is zeer tevreden met zijn keuze voor Dekalb wit: veel eerste kwaliteit eieren met een goed eigewicht. Hij houdt in twee scharrelstallen 70.000 hennen van één leeftijd. Hij ontving uit handen van Jeroen Visscher, geneticus Hendrix Genetics, een oorkonde voor het behaalde resultaat.

Betrokken vanaf opfok 
„Ik wil samenwerken met een opfokker die veel aandacht voor zijn kippen heeft. Het is een zaak van vertrouwen”, zegt  de jonge pluimveehouder. Hij selecteerde een opfokker waarmee hij intensief samen kan werken. Voor ontvangst van het nieuwe koppel checkt en ijkt Niels de voer- en dierwegers en controleert de klimaatcomputers. Alles moet goed in orde zijn voor ontvangst van het nieuwe koppel.

Regie houden 
Niels houdt via de kengetallen het proces in de gaten en kijkt veel naar de kippen. Het zijn vaak kleine dingen die het verschil maken, en vandaag kunnen zien, dat er morgen wellicht iets niet goed zal zijn. „Elke avond werk ik de legkalenders bij. Dan heb je meer gevoel bij de cijfers”, zegt Niels.  Tot 30-35 weken aarzelt hij niet om extra vitamines te verstrekken of choline of koper toe te voegen. „Het begin van de ronde moet goed zijn, om een goed eindresultaat te halen”, stelt de Limburgse legpluimveehouder.

Niels heeft een team enthousiaste en vakkundige mensen om zich heen; de voerleverancier, de dierenarts en de opfokorganisatie. „Met een open communicatie kun je veel bereiken”, vindt Niels Quicken. Na afloop van de ronde volgt een evaluatie met alle betrokken partijen waarbij de doelen voor het volgende koppel vastgesteld worden.

Goede leefbaarheid uitdaging 
Het doel van Niels was het eigewicht zo snel mogelijk op 53 gram te krijgen met daarna een vlakke eigewicht curve. Een gematigd eigewicht komt de leefbaarheid ten goede. Uitval was een verbeterpunt het afgelopen jaar. Niels: „We zijn vaker en beter op dode dieren in de stal gaan controleren om eventuele besmettingsdruk te verminderen.” Door zaken zoveel mogelijk als routine op te nemen voorkom je uitval. De Dekalb heeft de potentie om veel eieren te leggen; door te zorgen dat ze zich in de startperiode niet volledig weggeven, wordt de leefbaarheid verhoogd. Niels besluit: „Gewoon zorgen dat je alles voor 200 procent in orde hebt dan komen die 500 eieren vanzelf.”

Legperiode 18 t/m 99 weken
Leefbaarheid 95,03
Leeftijd 50 % productie 21 wkn
Piekproductie 97,7 % op 33 wkn
Gemiddeld eigewicht 60,55 gram
Eieren per opgezette hen 503,7
Eimassa per opgezette hen 30,5 kg
 

Tekst:Monique van Loon

 
 

Inloggen op de ledenportal