Pluimveeweb: Uitloopei verliest na 16 weken ophokplicht status

19-07-2017

Vrije uitloop eieren verliezen vanaf komende herfst waarschijnlijk na 16 in plaats van 12 weken ophokplicht hun status.

Dat blijkt uit een voorstel van de Europese Commissie waarover donderdag 20 juli over gestemd wordt. Ook wordt er flexibel met de regeling omgegaan. De 16 weken gelden in het nieuwe voorstel per koppel. Als een leghennenhouder tijdens de 16 weken termijn nieuwe vrije uitloophennen opzet dan gaat de periode van 16 weken weer opnieuw in.

Vrije uitloop leghennenhouders verloren het afgelopen jaar veel geld doordat ze hun hennen door de vogelgriep langer dan 12 weken op moesten hokken en hun eieren daardoor als scharrelei moesten verkopen. Meerdere EU landen drongen er bij Europees landbouwcommissaris Phil Hogan op aan de regelgeving te veranderen. Maar tot nu toe veranderde Hogan niks.

„Ik ben blij dat de Europese Commissie nu eindelijk de regels wil aanpassen. Tijdens de afgelopen periode van vogelgriep heb ik samen met mijn collega’s hard aangedrongen op een aanpassing van de regeling. Pluimveehouders raakten de status van vrije uitloopeieren te gemakkelijk kwijt. Liever had ik gezien dat de regeling voor biologische eieren ook zou gelden voor vrije uitloop eieren. Helaas was daar geen politieke meerderheid voor”, reageert VVD-Europarlementariër Jan Huitema op het voorstel.

Tekst:Tom Schotman

 
 

Inloggen op de ledenportal