Pluimveeweb: Zeven pluimvee-bedrijven op slot na gebruik fipronil

24-07-2017

Zeven pluimveebedrijven zijn op last van de NVWA geblokkeerd, naar aanleiding van het gebruik van het verboden middel fipronil tijdens het bestrijden van bloedluizen in hun stallen. Bij vier bedrijven worden bovendien alle eieren teruggehaald die de afgelopen tijd verhandeld zijn. In deze eieren is fipronil aangetroffen. Er is volgens de NVWA echter geen direct gevaar voor de volksgezondheid.

Dat maakte de NVWA zaterdagmiddag 22 juli bekend. Dagblad De Stentor maakte zaterdagochtend 22 juli bekend dat een bloedluisbestrijder uit Gelderland mogelijk fipronil heeft gebruikt.

Het gaat om Chickfriend uit Barneveld. Een woordvoerder van Chickfriend bevestigde dit vanochtend desgevraagd aan dagblad De Stentor. Volgens hem liggen de werkzaamheden voorlopig stil. Ook stelt hij dat hij erg verrast is door het NVWA-onderzoek. Kort daarop besloot de woordvoerder geen enkel commentaar meer te geven.

De zaak kwam aan het rollen, nadat in België fipronil was aangetroffen. Deze stof is voor zowel mensen als dieren schadelijk. Voor de mens kan het middel irriterend zijn en leiden tot schade aan nier, lever of schildklier. De stof kan maanden in zowel een dier als de bodem blijven zitten. Via de kippen komt de fipronil in de eieren terecht.

Tekst:Tom Schotman & De Stentor

 
 

Inloggen op de ledenportal