Boerderij: Hoogpathogene vogelgriep in Italiƫ

23-07-2017
In Italië zijn vrijdag 21 juli twee besmettingen van hoogpathogene vogelgriep, type H5N8, vastgesteld in de regio Lombardije. Dat meldt de Italiaanse voedselautoriteit.

Het gaat om een kalkoenenbedrijf met 20.560 dieren en een hobbyhouder. In dezelfde regio bestaat daarnaast de verdenking dat een groot legpluimveebedrijf besmet zou zijn het virus. De autoriteiten doen onderzoek naar een legpluimveebedrijf in de provincie Mantua met 500.000 dieren. De besmetting op het kalkoenbedrijf kwam aan het licht na verhoogde uitval.

Ook hoogpathogeen virus in België en Frankrijk

Het is uitzonderlijk dat in de zomer hoogpathogene vogelgriep in Europa wordt aangetroffen. Toch zijn het deze zomer niet de eerste gevallen. Recent werd het hoogpathogene vogelgriepvirus nog in België en Frankrijk geconstateerd.

Sinds de grote uitbrakengolf eind 2016-begin 2017 in Europa bestaat de vrees dat het virus mogelijk blijft circuleren bij wilde vogels. Dat is in Europa nog niet eerder het geval geweest met hoogpathogene vogelgriep. Het virus kan slecht buiten een gastheer overleven bij warme temperaturen en veel zonlicht. Een verschil met eerdere uitbraken in Europa is echter dat het virus afgelopen seizoen sterk vermenigvuldigd is bij wilde vogels.

Lees meer over vogelgriep in het dossier
 
 
 

Inloggen op de ledenportal