Pluimveeweb: 'Minder ziekteoverdracht door verplicht douchen'

24-07-2017

„Door alle stalbezoekers verplicht te laten douchen en bedrijfskleding aan te laten trekken, verlagen we de kans op ziekte insleep”, zegt beleidsmedewerker Rik te Loo van Pluimned.

Vanaf 1 maart 2020 moeten grootouderdierenbedrijven voor vleeskuikens, opfokbedrijven en vleeskuikenouderdierenbedrijven verplicht een hygiënesluis hebben waar bezoekers kunnen douchen. Vleeskuikenbedrijven wordt aangeraden hierin te investeren; voor hen geldt (nog) geen verplichting.

Dat alle stalbezoekers moeten kunnen douchen en bedrijfskleding aan moeten trekken, is één van de belangrijkste wijzigingen in IKB Kip, het kwaliteitssysteem voor de vleespluimveesector. In de hygiënesluis moet bovendien een duidelijke afscheiding komen tussen het schone en vuile gedeelte door middel van een deur (voorkeur) of bankje.

Secretaris Ben Dellaert van Pluimned benadrukt dat de aangescherpte eisen niet zomaar tot stand zijn gekomen. Vier keer per jaar komen vertegenwoordigers van de vakgroep pluimveehouderij van LTO/NOP, de NVP, de Vereniging van de Nederlandse Pluimveeverwerkende Industrie (Nepluvi), de Centrale Organisatie Broedeieren en Kuikens (COBK), de Nederlandse Vereniging Diervoederindustrie (Nevedi), het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde (KNMvD) en Wageningen UR bijeen om te kijken of IKB Kip nog aan alle wensen voldoet. Dellaert is voorzitter tijdens deze bijeenkomsten, maar bemoeit zich niet met de aanpassingen van de eisen in IKB Kip. „Alle partijen hebben hun eigen expertises. Samen besluiten ze over wijzigingen in IKB Kip”, vertelt hij.

Voorbeeld voor andere bedrijven

Mede naar aanleiding van de uitbraken van hoog pathogene vogelgriep eind vorig jaar is gekeken hoe het hygiëneniveau op pluimveebedrijven verbeterd kan worden om vogelgriep, maar ook andere aandoeningen zoals Salmonella, buiten de deur te houden.

„De eisen in IKB Kip gelden alweer een aantal jaren. Wij vonden het belangrijk om het hygiënepakket te herzien en het hygiëneniveau te verhogen, vandaar deze wijziging”, legt Te Loo uit. „Op een aantal pluimveebedrijven is het al gebruikelijk dat alle bezoekers verplicht moeten douchen en bedrijfskleding aan moeten trekken voordat ze een stal betreden. Die pluimveehouders zijn al heel bewust met hygiëne bezig en zijn hiermee een voorbeeld voor de rest”, zegt Te Loo.

Lees het complete interview waarin Te Loo en Dellaert ingaan op de wijzigingen in IKB Kip aanstaande zaterdag 22 juli in de regionale agrarische vakbladen Stal & Akker, Vee & Gewas, Veldpost en in Agraaf van zaterdag 29 juli. Klik hier om een gratis proefnummer voor deze agrarische vakbladen aan te vragen.

Tekst:Tom Schotman

 
 

Inloggen op de ledenportal