Pluimveeweb: Legsector verbijsterd over gevolgen fipronil bij legbedrijven

27-07-2017

Belangenbehartigers in de legsector zijn verbijsterd over de gevolgen van de vondst van het verboden middel fipronil in eieren.

Dat meldt Ovoned woensdag 26 juli in een update. De NVWA blokkeerde woensdag 26 juli uit voorzorg enkele tientallen legbedrijven die dit jaar bloedluizen hebben laten bestrijden door ChickFriend. Bij de behandeling door dit bloedluisbestrijdingsbedrijf is mogelijk het verboden middel fipronil gebruikt.

De vereniging van eierhandelaren (Anevei) geeft aan dat haar leden de eieren van die bedrijven uit voorzorg sinds afgelopen weekend, toen de NVWA melding van mogelijke verontreiniging maakte, al niet meer ophaalt. Totdat uit onderzoek blijkt dat ze vrij zijn van het middel fipronil.

Branche organisatie Ovoned en Anevei hebben de NVWA aangeboden om het proces te faciliteren, zodat blokkades van bedrijven zo spoedig mogelijk kunnen worden opgeheven als duidelijk is dat hun eieren vrij zijn van fipronil.

Slachtoffer

„Pluimveehouders hebben te goeder trouw het verdachte bedrijf ingeschakeld, dat telkenmale heeft verzekerd dat het middel effectief en veilig was. De sector is daarmee slachtoffer geworden van iets wat ze niet heeft kunnen voorzien”, schrijft Ovoned.

De stichting Ovoned vindt het van groot belang dat alleen eieren verhandeld worden die gegarandeerd vrij zijn van verboden stoffen. Ovoned benadrukt dat zij ervan uitgaat dat de bedrijven die nu geblokkeerd zijn zo snel mogelijk bemonsterd en onderzocht worden, om de blokkade niet langer te laten duren dan strikt noodzakelijk.

Tekst:Tom Schotman & Ovoned

 
 

Inloggen op de ledenportal