Pluimveeweb: Ook in Belgiƫ eieren uit de handel gehaald

26-07-2017

Het Belgische Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) heeft eieren van een aantal Vlaamse pluimveebedrijven uit de handel gehaald, nadat een geringe hoeveelheid van het middel fipronil in de eieren is gevonden.

Aangezien de hoeveelheid van het verboden middel fipronil zeer gering was, is er geen gevaar voor de volksgezondheid, stelt  het FAVV (de Belgische NVWA). Net als in Nederland loopt er ook in België een strafrechtelijk onderzoek.

Vorig week werden bij een huiszoeking bij Poultry-Vision uit Weelde sporen van fipronil teruggevonden, de werkzame stof in vlooien- en tekenmiddelen voor huisdieren. „In samenwerking met het Openbaar Ministerie voert het Voedselagentschap momenteel een onderzoek uit naar het gebruik van fipronil in de pluimveesector”, bevestigt het FAVV tegenover Vlaamse media.

„Het gebruik van dit middel is niet toegestaan in deze sector. Op basis van de uitgevoerde risicoanalyse werd tot op heden geen gevaar voor de volksgezondheid vastgesteld. Dit is echter geen reden om niet op te treden: het product mag niet aanwezig zijn in eieren. Daarom zijn besmette eieren uit de handel gehaald.”

Flinke schadepost

„Al sinds juni doet het FAVV controles”, zegt Danny Collier, voorzitter van de vzw Vlaamse Pluimvee- en Konijnenhouders tegen het Vlaams infocentrum land- en tuinbouw. „Wij proberen in kaart te brengen welke legbedrijven beroep deden op producten van Poultry-Vision. Vorige week heeft het FAVV een paar eierbedrijven tijdelijk gesloten. Onze leden lijden dus schade. Zij zullen die moeten verhalen op het bedrijf dat de producten aanmaakte. Ook de imagoschade is groot. Wij moeten ons ook afvragen of die had kunnen voorkomen worden en men de pluimveesector niet eerder had moeten waarschuwen.”

„Dit is ongeloofelijk”, zo reageert ook Wouter Wytynck van Boerenbond. „Wij werden vorige week officieel door het FAVV op de hoogte gebracht. Voor de getroffen bedrijven, die te goeder trouw zijn, betekent het een flinke schadepost. Ook wij proberen te traceren waar de vervuilde reinigingsstof overal werd gebruikt.”

Tekst:Tom Schotman & Vlaams infocentrum land- en tuinbouw

 
 

Inloggen op de ledenportal