Pluimveeweb: NVWA: nog veel onduidelijk over fipronil

27-07-2017

De NVWA heeft nog veel vragen over fipronil. Dat zegt persvoorlichter Lex Benden na vragen van Pluimveeweb. „Het strafrechtelijke onderzoek naar hoe fipronil in de eieren terecht is gekomen, loopt nog. Ik durf nog niet te zeggen wanneer het onderzoek is afgerond.”

Zeven pluimveebedrijven zijn sinds afgelopen zaterdag 22 juli door de NVWA geblokkeerd naar aanleiding van het gebruik van het verboden middel fipronil. Bij vier bedrijven worden bovendien alle eieren teruggehaald die de afgelopen tijd verhandeld werden. In deze eieren is fipronil aangetroffen.

„Onderzoek moet uitwijzen wat er met deze eieren moet gebeuren. Fipronil hoort niet in de eieren te zitten. Dat mag niet. Door de vondst van fipronil zijn de eieren niet meer geschikt voor consumptie.” De persvoorlichter durft niet te zeggen of de eieren nog verwerkt kunnen worden in producten zoals shampoo.

Eén middel toegelaten

„Het College ter Beoordeling van geneesmiddelen (CBG) bepaalt welke middelen worden toegelaten voor de bestrijding van bloedluizen. De middelen Byemite en Elector zijn als enige middelen toegelaten voor de bestrijding van bloedluizen bij leghennen”, vertelt Benden.

De NVWA is handhaver. „Wij kunnen op de website van het CBG zien welke middelen toegelaten zijn en controleren of de toegestane middelen op de juiste wijze zijn gebruikt.”

Volksgezondheid

Fipronil is voor zowel mensen als dieren schadelijk. Voor de mens kan het middel irriterend zijn en leiden tot schade aan nier, lever of schildklier. De stof kan maanden in zowel een dier als de bodem blijven zitten. Via de kippen komt de fipronil in de eieren terecht.

„Wanneer je een ei eet, waar de door ons gevonden hoeveelheid fipronil in zit, wordt je daar niet ziek van. Maar als mensen langdurig eieren eten waar fipronil in zit, kunnen ze wellicht wel ziek worden. En voedselveiligheid staat voorop”, verklaart Benden.

Fipronil werd vroeger ook veel ingezet als gewasbeschermingsmiddel. „Maar omdat het naast andere insecten ook bijen doodt – die belangrijk zijn voor de bestuiving – wordt het middel tegenwoordig nog maar zeer minimaal ingezet. Alleen bij de bestrijding van insecten in zaden zoals maïszaad wordt het ingezet.”

Gevolgen voor leghennenhouders onduidelijk

Om problemen als deze in de toekomst te voorkomen, adviseert Benden leghennenhouders hun gezonde verstand te gebruiken en kritisch te zijn als ze producten kopen of diensten inhuren. Hij kan nog niet zeggen wat de gevolgen voor leghennenhouders zijn. „We wachten het onderzoek eerst af. De belangrijkste vraag is hoe fipronil in de eieren is gekomen. De NVWA gaat niet in op speculaties en namen van verdachte bedrijven”, zegt de persvoorlichter.

Tekst:Tom Schotman

 
 

Inloggen op de ledenportal