Boerderij: ‘Fipronil: wondermiddel tegen bloedluizen’

26-07-2017

Geert Hekkert

Zaterdag 22 juli kwam de zaak fipronil aan het rollen. Er komen steeds meer details aan het licht.

Zaterdag 22 juli blokkeerde de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit zeven Nederlandse pluimveebedrijven in verband met het gebruik van het verboden middel fipronil. De zaak kwam aan het rollen na signalen uit België. Daar ontdekte het Voedselagentschap FAVV restanten fipronil in eieren en kip.

Insecticide fipronil wordt veel gebruikt. Het zit bijvoorbeeld in middeltjes tegen vlooien en teken bij huisdieren en in coating van onder meer uienzaad. Maar het is strikt verboden voor gebruik bij dieren die gehouden worden voor voedselproductie.

Vrees voor verdere verspreiding

De vrees dat er meer bedrijven bij betrokken zijn, wordt met de dag groter. Een Belgisch ongediertebestrijdingsbedrijf wordt ervan verdacht fipronil te hebben toegevoegd aan een toegestaan natuurlijk middel (Dega-16). En vervolgens dit aangelengde product te hebben doorverkocht, zoals aan een Gelders bedrijf dat aan bloedluisbestrijding doet.

De grote vraag is waar het wondermiddel nog meer is verspreid. En of de betrokken pluimveehouders ook wisten dat het ‘nieuwe’ middel te goed was om waar te zijn, zonder een scheutje fipronil.

Afkeurenswaardig

Bloedluizen zijn zeer irritant voor mens en kip. En voor een pluimveehouder economisch schadelijk. Maar hiervoor willens en wetens een verboden middel inzetten, is afkeurenswaardig. Hopelijk worden degenen die de voedselveiligheid en het imago van de pluimveesector op het spel hebben gezet, snel gevonden en bestraft.

 

Gerelateerde tags:

 
 

Inloggen op de ledenportal